Potrivit consultantului politic Cozmin Gușă, formarea noului Guvern constă în racolarea de parlamentari de la PSD care să asigure celor de la PNL majoritatea necesară investirii noului Guvern, relatează realitatea.net.

Cozmin Gușă consideră că negocierile care au loc pentru formarea noului Executiv reprezintă un examen atât pentru președintele Iohannis, care și-a asumat formarea acestuia dar și pentru Ludovic Orban, care poate obține multe din voturi în urma negocierilor. În ceea ce privește PSD, analistul politic spune că partidul trebuie să își arate unitatea în timp ce la ALDE nu se poate spune cu precizie ce se întâmplă.

,,Dacă aceste negocieri vor fi mult mai discrete acum, începând de după desemnarea premierului, practic startul serios va fi cam de miercuri, iar meciurile vor fi legate de niște subiecte și de niște deziderate care nu vor ține cont de starea precară a economiei, de exemplu sau de alte teme importante.

SIIJ va fi Cuiul lui Pepelea. Avem PNL și USR, care spun că trebuie deființată, iar pe de altă parte avem două blocuri politice, PSD și UDMR, care se opun, prin simplul motiv care poate fi descris – “Unde ne plângem dacă fac procurorii excese în continuare?”. Iar acolo, dacă vor juca pe SIIJ care să ancheteze procurorii, va fi o problemă. Dacă Orban insistă cu desființarea nu-și va lua voturi de la PSD, UDMR, ALDE sau Pro România, indiferent ce declara Ponta-Rudotel. A făcut un pocinog și nu mai știe că să facă”, spune Cozmin Gușă.

„Ponta face un joc ieftin”

Potrivit lui Cozmin Gușă, o altă temă importantă o reprezintă alegerea primarilor din două tururi, noul guvern trebuind să dea în cursul lunii decembrie, un act normativ care să stabilească acest lucru.

,,Dacă vrei guvern, în Parlament PSD și UDMR înseamnă mai mult de 50%. Iar dacă guvernul vrea aceste două măsuri, nu va exista majoritate. Așa că, ne așteptăm la o perioadă de 10 zile de negocieri agitate.Din păcate, nu vor negocia pentru starea economică precară a României, chiar dacă suntem în groapă. Ponta face un joc ieftin, fiindcă n-are oameni să susțină o majoritate cu PSD, iar Daniel Constantin a declarat că ar fi de de acord să între la guvernare și cu PNL și cu PMP. Nu trebuie valorizat prea mult Ponta, pentru că are un rol secundar, minor, care pălește foarte mult din cauza dezbinării interne, mai ales că votul PMP și UDMR este peste cel al Pro România.

Din cauza campaniei electorale, PSD este obligat și trebuie să blocheze formarea Guvernului Orban și blocarea desființării SIIJ și votului în două tururi. Atât Iohannis, cât și Orban, vor fi puși în defensivă în ultima parte a campaniei, ceea ce îi va face bine Vioricăi Dăncilă”, spune Cozmin Gușă.

Acesta susține că în condițiile în care Ludovic Orban va fi a două nominalizat ca premier, PSD va vota guvernul, însă va câștiga timp în campania electorală pentru Dăncilă.

,,Altfel, la a două nominalizare picată, s-ar putea să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate. Iar Iohannis nu vrea, pentru că atunci prelungește interimatul Guvernului Dăncilă.La jocul real se vizează recrutarea unor parlamentari din PSD, prin jocuri de șantaj, pentru a se face majoritatea. Deci, PSD trebuie să-și coaguleze parlamentarii, și alături de UDMR, să blocheze Guvernul Orban. Dacă PSD reușeste, însemnă că încă mai contează în politică mare, dar dacă nu reușește, iar mulți parlamentari schimbă tabăra, nu mai are altceva de făcut decât să treacă în Opoziție și să înceapă reorganizarea din temelii.

Cât despre numele vehiculate în noul Executiv, deocamdată nu rup gură târgului, așa că, trebuie să așteptăm varianta oficială, că, așa, la televizor toți se autopropun. Eu știu altă listă, pe surse, care nu e cea prezentată public, dar să nu speculăm”, a conchis consultantul politic Cozmin Gușă.

Te-ar putea interesa și: