Sabrerii români sunt bucuroşi pentru medalia de argint obţinută aseară, dar, în acelaşi timp, le este ciudă că au fost învinşi de cei cu care acum câteva luni făceau instrucţie şi pe care i-au adus astă-iarnă în România ca parteneri de antrenament.
Pe sud-coreeni i-am bătut anul ăsta la Padova, 45-41. Au schimbat însă tactica de atunci. Doar atacă! Sunt elastici, incredibili. La toate armele au oameni între primii 4. Iar acum 8 ani nu existau la Jocurile Olimpice. La Sydney, unde am ieşit eu campion olimpic, au luat ceva doar la floretă. Acum au fost mai proaspeţi, mai buni. Am dat totul cu ruşii, pe care i-am simţit nervoşi, erau favoriţi, doreau să ajungă repede la medalii. Trebuie să ne învăţăm să ne bucurăm şi de un argint. Eu aveam un bronz şi un aur, îmi lipsea argintul. Aici, favoritele nu câştigă. Nu mai există respect pentru ţări ca Rusia, Franţa, Italia… Dacă a luat medalie şi Venezuela… Sunt mândru de băieţi şi le mulţumesc”, a declarat Mihai Covaliu.
Sud-coreenii n-au avut doar o singură viteză în plus faţă de noi, ci vreo 2-3! Când au venit la Izvorani, acum vreo câteva luni, antrenorul lor spunea că o să ne revedem în finala de la Olimpiadă. A avut dreptate. Îi bătusem de fiecare dată în ultimii trei ani. Cu China, scorul general era 1-1, iar cu Rusia – cam tot pe-acolo. Pe astea le-am bătut însă, dar pe asiatici – nu", a spus şi Florin Dolniceanu, singurul român care a câştigat un asalt în finală.
Starul Rareş Dumitrescu n-a impresionat nici în finală, nici în semifinale. A acuzat şocul pierderii medaliei la individual în faţa rusului Nikolai Kovalev: "Ca şi rezultat, nu sunt mulţumit. N-am mai pierdut niciodată la o asemenea diferenţă. Îi ştiam pe sud-coreeni, dar au schimbat totul faţă de acum patru-cinci luni. I-am adus la Izvorani fiindcă la antrenamente sunt ca noi, serioşi, în timp ce italienii, să zicem, sunt mai miştocari. Nimeni nu-i considera favoriţi pe sud-coreeni. Cu ruşii a fost luptă dură. Gazdele primesc mereu 5 la sută din partea arbitrilor, iar ruşii sunt mereu acasă, având în vedere că un rus conduce federaţia internaţională de scrimă!”.