Nu doar scrima, canotajul şi înotul şi-au pierdut poziţiile fruntaşe la Olimpiadă. Gimnastica, sport care este brandul nostru de ţară, a dezamăgit crunt, dar rezultatul era unul anticipat încă de la plecarea din ţară. Băieţii au avut evoluţii lamentabile, iar locul 3 în concursul feminin pe echipe a reprezentat, de fapt, un rezultat mare, chiar dacă în România a fost perceput ca un eşec în virtutea tradiţiei. Antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au avertizat că la Olimpiadă nu vor face mare brânză, având în vedere că participăm cu gimnaste din trei generaţii diferite, iar forma de moment a unora nu este la cote maxime, cum este cazul Larisei Iordache.
În concursul de individual compus, desfăşurat joi, româncele au evoluat modest. Sandra Izbaşa a terminat pe locul 5, iar Larisa Iordache – pe 9. "Atât putem. Ce era să fi făcut? N-aţi văzut cu cine am concurat?", s-a apărat Izbaşa după concurs, comentând în linia impusă de Bellu şi de Bitang, care insistă că nu mai suntem cei mai buni şi că trebuie să ne obişnuim cu asta.
Există şi o luminiţă: concursul pe aparate, unde se speră că Sandra Izbaşa va scoate note bune fie la sol, fie la sărituri. "Luăm măcar o medalie de argint", a fost auzită pronosticând Nadia Comăneci, simbolul gimnasticii româneşti, venită la JO şi pentru a comenta pentru un post de televiziune mexican. De asemenea, Cătălina Ponor are un exerciţiu dătător de speranţe la bârnă, acolo unde chinezoaicele şi rusoaicele au dat greş, iar sportivele din SUA au avut emoţii.