Carter a declarat duminică în Georgia că îl cunoaște „destul de bine” pe președintele Putin, deoarece „au ca pasiune comunăm pescuitul la muscă”.

Când s-a întâlnit cu Putin în aprilie, împreună cu alți lideri globali, pentru a discuta despre crizele din Ucraina și Siria, președintele rus i-a dat o adresă de mail pentru ca cei doi să-și împărtășească „experiențele de pescuit la muscă artificială, mai ales cele din Rusia”.

Războiul civil din Siria, în care administrația americană acuză Moscova că bombardează mai degrabă pozițiile rebelilor sprijiniți de americani decât pe cele ale ISIS, a figurat și el pe ordinea de zi a întâlnirii din aprilie. Carter a declarat că a trimis hărți cu pozițiile ISIS din Siria, realizate de Carter Center, ambasadei Moscovei din Washington, pentru ca Rusia să-și îmbunătățească acuratețea loviturilor.

Potrivit unei înregistrări video difuzate de NBC News, Carter a declarat:

„I-am trimis (lui Putin – n.r.) un mesaj joi și l-am întrebat dacă dorește o copie a hărții noastre pentru a bombarda cu precizie în Siria, și, vineri, m-au sunat de la ambasada Rusiei din Atlanta – vreau să zic din Washington – și mi-au spus că și-ar dori foarte mult să primească harta. Așa că, de acum, dacă Rusia nu bombardează în locurile potrivite, veți ști că nu este vina lui Putin, este vina mea.”

Carter a manifestat și în trecut sprijin pentru Rusia și acțiunile lui Putin în Ucraina. După întâlnirea cu Putin din aprilie, Carter a declarat că anexarea Crimeii de către Rusia era „inevitabilă” și reprezintă dorința locuitorilor de aici.

De asemenea, anul trecut, Jimmy Carter a declarat că Statele Unite nu ar trebui să impună sancțiuni suplimentare Rusiei și că este de părere că „Putin nu va folosi forța militară” în estul Ucrainei. „Nu cred că putem face ceva pentru a-l descuraja pe Putin”, afirma la vremea respectivă prietenul de pescuit al liderului de la Kremlin.