Tensiunea creată în jurul chestiunii controlului asupra acestui arhipelag, a cărui denumire în chineză este Diaoyu, s-a intensificat după ce guvernatorul de Tokyo, Shintaro Ishihara, un politician naţionalist, a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra insulele. El spera să evite astfel posibilitatea ca acestea să fie achiziţionate de o terţă parte, precum China. Guvernul japonez a anunţat că este dispus să plătească circa 26 de milioane de dolari pentru insule, negocierile cu actualul proprietar nipon fiind în derulare, scrie BBC.
Arhipelagul în cauză cuprinde cinci insule şi trei recife, aflate la sud de Okinawa şi sub control japonez, însă sunt revendicate atât de China, cât şi de Taiwan. Reacţia Chinei a venit imediat. „Guvernul chinez monitorizează situaţia îndeaproape şi va lua măsurile necesare pentru a apăra suveranitatea teritorială a ţării”, a avertizat un oficial.
Aflată în vizită la Beijing, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, încearcă să medieze conflictul care se acutizează, într-o regiune tot mai agitată geopolitic.