Evenimentul Zilei > Politica > Jaful vilelor RAAPPS, oprit de Constituţie
Jaful vilelor RAAPPS, oprit de Constituţie

Jaful vilelor RAAPPS, oprit de Constituţie

Curtea Constituţională a stabilit că demnitarii nu pot cumpăra imobilele RAAPPS prin negociere directă, ci doar prin licitaţie.

Demnitarii nu îşi vor mai putea cumpăra fără licitaţie vilele de protocol ale RAAPPS în care locuiesc cu chirie. Curtea Constituţională, sesizată de 70 de deputaţi PD-L, a declarat ieri neconstituţional articolul de lege care putea permite achiziţionarea caselor prin simpla negociere directă, pe motiv că i-ar privilegia nejustificat pe chiriaşii de lux.

Legea, aflată în prezent pe masa
preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare, se va întoarce astfel în parlament, aleşii fiind obligaţi să o pună de acord cu decizia judecătorilor.

În evidenţa RAAPPS figurează încă
atât actuali, cât şi foşti demnitari. Principalii avantajaţi de prevederea criticată ar fi fost însă mai cu seamă cei numiţi în funcţii de PSD înainte de 2004. Considerate locuinţe de serviciu, vilele actualilor demnitari nu intră în planurile de vânzare.

Clanul PSD îşi pierde privilegiile


Printre favoriţi în bătălia pentru
500 din cele 900 de case pe care RAAPPS a anunţat că le va scoate pe piaţă s-ar fi numărat foştii miniştri PSD Mircea Geoană, Vasile Dâncu, Alexandru Athanasiu, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Georgiu Gingăraş, fostul secretar de stat Emilian Cutean sau Despina Neagoe, fostul purtător de cuvânt al guvernului Năstase, toţi chiriaşi ai Regiei, cu contractele prelungite după părăsirea funcţiei.

La fel şi ex-ministrul UDMR Zsolt
Nagy, fostul procuror general al României Tănase Joiţa sau fostul premier Petre Roman, care a depus contestaţie faţă de notificarea de evacuare din casa locuită încă de Mioara Roman.

O şansă să-şi cumpere sediile fără
emoţiile unei licitaţii ar fi avut şi fundaţiile soţiilor unor politicieni cu nume grele. Este cazul fundaţiei împotriva cancerului la sân, coordonată de Mihaela Geoană, nevasta liderului PSD Mircea Geoană. Tot într-o casă a RAAPPS se află cabinetul senatorial al lui Ion lliescu, aflat în litigiu, dar şi Fundaţia Europeană „Nicolae Titulescu“, prezidată de fostul premier PSD Adrian Năstase.

Locuinţe de la stat care pot fi
cumpărate au primit şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu, fostul şef al Direcţiei de Informaţii Externe Nicolae Pleşiţă, Gelu Voican Voiculescu sau foştii demnitari comunişti Ştefan Andrei şi Paul Niculescu-Mizil.

ÎNAPOI LA PARLAMENT


Băsescu vrea licitaţie, aleşii – nu


Varianta cumpărării caselor RAAPPS
prin vânzare directă, având prioritate demnitarii care le ocupă cu chirie, a fost introdusă anul trecut de parlamentari ca o completare la o ordonanţă de urgenţă a guvernului. Singura condiţie pusă acestora era achitarea la zi a taxelor aferente imobilelor. Preţul urma să fie stabilit de un expert independent, varianta licitaţiei fiind valabilă doar în situaţia în care demnitarul-chiriaş se declara neinteresat de vilă. În urma refuzului preşedintelui Băsescu de a o promulga, pe motiv că proprietăţile statului nu pot fi vândute fără licitaţie, legea a fost trimisă în iulie parlamentului, pentru reexaminare. Aleşii au decis însă să o restituie Palatului Cotroceni nemodificată, preşedintele neavând dreptul de a refuza promulgarea decât o singură dată.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: