Jaf în pădurile din Plopana

Jaf în pădurile din Plopana

Aproximativ 50 de hectare de pădure din comuna Plopana sunt decimate.

Cele 35 de familii de localnici care vor primi săptămâna viitoare actele de punere în posesie pe aceste suprafeţe susţin că nu primesc decât câteva petice împădurite. Ei sunt convinşi că vinovatul principal este Ion Stratulat, pădurar al Ocolului Silvic Traian, cel care are în profilul postului obligaţia de a păzi integritatea pădurii.

„Cele 50 de hectare de pădure sunt în proprietatea statului, dar administrate de Ocolul Silvic Traian. De vreo două săptămâni au început tăieri masive în zonă, aşa că oamenii vor primi doar păduri rare sau câmpuri cu cioate“, a declarat Gheorghe Andrieş, primarul comunei Plopana. De aici se taie, zilnic, fără nicio aprobare, aproximativ 10 metri cubi de lemne. Fiecare metru cub costă 250 de lei. Potrivit celor în cunoştinţă de cauză, din cauza furtului de lemne, densitatea pădurii a scăzut cu aproximativ 30 la sută. Furt inteligent Sătenii susţin că hoţii au experienţă, pentru că nu lasă urme. Sapă cu echipamente speciale aproximativ 20 de centimetri sub pămănt şi scot copacii cu o parte din rădăcină. „Asta ca să nu rămână dovezi. Acoperă groapa făcută cu pământ şi frunze, şterg toate urmele şi nu se vede că acolo a fost copac. Când vine inspecţia în zonă, e bec!“, spune Traian Brăescu, în vârstă de 74 de ani. Localnicul urmează să primească şase hectare de pădure. Mai mult, unii localnici care au îndrăznit să reclame jaful la poliţie susţin că au fost ameninţaţi cu moartea.

„Am spus şi poliţiei că aici e mafie mare! Eu nu am voie să mă duc în pădure nici măcar la ciuperci. Mi-a zis Stratulat că, dacă mă prinde, îmi face felul! Bine că el are voie să o taie!“, a declarat Vasile Cristian, în vârstă de 69 de ani. Ion Leonte este deja proprietar peste mai multe hectare de pădure. El susţine că a fost obligat prin lege ca pădurea să fie păzită de reprezentanţii ocolului silvic în primele şase luni de la punerea în posesie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că nu are încredere în Stratulat, acesta şi-a plătit paznic, pe Gheorghe Saveliuc. „Stratulat m-a ameninţat că mă omoară. Că-mi dă foc, că-mi taie gâtul! Că mă leagă de un copac şi mă lasă în pădure să mă mănânce muştele. E violent!“, susţine paznicul. Stratulat: „Eu păzesc pădurea, nu o tai!“

„Dacă nu se găsesc hoţii, Stratulat va plăti. Poate este vinovat, poate nu. Cred că adevărul este undeva la mijloc. Nu zic că acesta este uşă de biserică, dar nici nu cred tot ce se spune despre el“, a declarat şeful Direcţiei Silvice Bacău, Gheorghe Savu. Contactat telefonic, Ion Stratulat neagă acuzaţiile aduse. „Eu păzesc pădurea, nu o tai! Nu am nicio implicare în această problemă!“, a declarat el. Pădurarul a evitat să comenteze presupusele ameninţări şi faptul că numele lui se află în dosarele poliţiei.