Evenimentul Zilei > Actualitate > Iulia Motoc: Am fost ameninţată prin e-mail
Iulia Motoc: Am fost ameninţată prin e-mail

Iulia Motoc: Am fost ameninţată prin e-mail

Judecătoarea Curţii Constituţionale afirmă că ceea ce s-a întâmplat în cazul suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost "o inginerie juridică". Ameninţarea Aspaziei Cojocaru a fragilizat Curtea.

Judecătoarea Curţii Constituţionale a României, Iulia Motoc, a declarat că a fost ameninţată prin e-mail, în legătură cu procedurile legate de suspendarea preşedintelui României Traian Băsescu. 
Întrebată dacă în această vară a avut loc o tentativă nereuşită de lovitură de stat, judecătoarea Motoc a catalogat succesiunea ordonanţelor de urgenţă prin care au fost revocaţi Avocatul Poporului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi au fost restrânse competenţele Curţii Constituţionale, ori mutarea Monitorului Oficial, ca fiind "o inginerie juridică evidentă". Într-un interviu exclusiv acordat postului B1 TV, judecătoarea a precizat că există un interes foarte mare al Curţilor Constituţionale europene legat de ceea ce s-a întâmplat în România, pentru că au existat încălcări foarte grave ale statului de drept, dar pentru a putea califica academic aceste lucruri ca fiind lovitură de stat este nevoie de un studiu aprofundat.  "Şi acest studiu se va face" a spus judecătoarea.
"Cel mai grav lucru a fost  atacul la adresa Curţii din preziua avizului pentru suspendarea preşedintelui. Aspazia Cojocaru a fost ameninţată cu moartea. Acest lucru a dus la fragilizarea Curţii.", a spus Iulia Motoc.
Judecătoarea CCR a subliniat şi termenul nerezonabil de 24 de ore, dat Curţii pentru emiterea avizului pentru suspendarea preşedintelui. "Acest termen de 24 de ore este prevăzut de Constituţie numai în cazuri de urgenţă, de situaţie de organizare militară.(…) În ziua aceea eram doar şapte judecători la Curte, ceilalţi colegii fiind plecaţi la o conferinţă internaţională. A fost dificil să decidem dacă vom da sau nu aviz, era un termen nerezonabil de 24 de ore. Eu şi alţi colegi am opinat că nu trebuie să dăm aviz în 24 de ore, dar unii colegi, după ce ziua debutase cu ameninţările cu moartea... Doamna Aspazia Cojocaju este un om foarte puternic, dar când am văzut-o în acea stare… Este absolut fără precedent în Europa ca un judecător al Curţii Constituţionale, în exerciţiu, să fie ameninţat în acest fel", a declarat judecătoarea CCR Iulia Motoc.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor Robert Turcescu şi Dan Cristian Turturică, Iulia Motoc a dezvăluit faptul că pe lângă acţiunea de defăimare la care a fost supusă, ea a primit şi ameninţări prin e-mail. Iulia Motoc a precizat că a formulat plângere la Parchet pentru a afla care sunt autorii reali ai aceslor ameninţări şi atacuri la adresa ei. "Trebuie să fie mult mai puternici decât cei care au apărut în prim-plan. Alţi autori sau mai mulţi autori.", a spus judecătoarea CCR.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News