Evenimentul Zilei > International > General iranian ucis în Siria. Israelul este bănuit că s-ar afla în spatele acestui incident
General iranian ucis în Siria. Israelul este bănuit că s-ar afla în spatele acestui incident

General iranian ucis în Siria. Israelul este bănuit că s-ar afla în spatele acestui incident

Presa din Iran a relatat sâmbăta aceasta faptul că generalului de brigadă iranian Shahrokh Dayeepour, unul dintre comandanții importanți ai forțelor iraniene din Siria, a căzut ”la datorie” în provincia Deir-EL-Zor din estul acestei țări.

Agenția iraniană de știri FARS a comunicat faptul că generalul Dayeepur, care a fost  combatant  în războiul iraniano-irakian  de la sfârșitul anilor optzeci, a fost ucis vinerea aceasta în orașul sirian Albu Kamal din sud-estul provinciei siriene  Deir El-Zor, fără a se oferi detalii suplimentare.

Conform FARS, generalul iranian era un expert în utilizarea "rachetelor TOW" și a rachetelor anti-tanc. Generalul Dayeepour  a avut un rol important  în instruirea Miliței șiite libaneze Hezbollah în ultimii ani.

Alte 15 persoane  au fost ucise alături de acesta, mare parte dintre aceștia fiind soldați ai Gărzilor Revoluționare iraniene și a forțelor Basij.

În timp ce agenția iraniană de știri a afirmat faptul că generalul a fost ucis "în confruntări cu ce a mai rămas din ISIS", activiști ai opoziției iraniene au scris pe paginile de socializare faptul că generalul Dayeepour a fost ucis de către aviația israeliană care ar fi bombardat  pozițiile  gărzilor revoluționare iraniene și pe cele ale  milițiilor șiite irakiene și afgane staționate la granița dintre Irak  și Siria.

Activiștii iranieni au afirmat faptul că  zeci de soldați ai Gărzilor Revoluționare iraniene și ai milițiile aliate au fost uciși în lovituri  aeriene israeliene în ultimele săptămâni,  asupra acestor incidente regimul iranian păstrând o tăcere completă.

Coaliția internațională, împreună cu forțele aeriene israeliene, și-au intensificat raidurile asupra gărzilor revoluționare iraniene și milițiilor afiliate acestora, din momentul în care Rusia a afirmat  luna trecută necesitatea retragerii tuturor trupelor străine din Siria.