Daca se decid sa actioneze in forta, Statele Unite nu vor avea de luptat numai impotriva Iranului, ci a unui intreg bloc regional de state. Numerosi lideri politici irakieni, arabi sau kurzi, au trait in exil in Siria si Iran, aliati istorici ai Irakului si au fost chiar simpatizati de populatia de acolo.
Spre exemplu, kurzii din regiunea de nord a Irakului nu sunt deloc ingrijorati de un eventual razboi rece de durata intre Statele Unite si Iran.
Cateva persoane din Arbil, Irak, chiar au sustinut ca ar putea profita de embargo-ul impus de SUA in Iran si sa ofere vecinilor echipamentele de care au nevoie.
"Iranienii vor avea nevoie de tot felul de lucruri iar noi ii vom aproviziona", a declarat unul dintre "afaceristii" irakieni din Arbil, citat de The Independent. Acesta sustine ca, avand in vedere dimensiunile si relieful din zonele de granita dintre Iran si Irak, este destul de greu ca aceasta sa fie controlata de fortele americane.
In fiecare oras sau sat kurd din zona de granita se vinde combustibil din recipiente de plastic. Succesul "afacerii" vine in contextul in care pretul petrolului iranian este foarte ridicat iar cel pus la dispozitie de rafinariile irakiene este diluat cu apa.
Ca "rasplata" pentru aceasta dovada de cooperare, este de asteptat ca Iranul sa sporeasca furnizarea de energie electrica catre regiunea kurda din nordul Irakului.
Singura comunitate anti - iraniana din Irak este cea sunnita, cu circa cinci milioane de membri, dar care este si ea in razboi cu SUA de patru ani.