Evenimentul Zilei > Social > ÎPS Teodosie, atac la autorităţi: „Prea mult au fost înjosiți românii. Omul are demnitate și după ce moare”
ÎPS Teodosie, atac la autorităţi: „Prea mult au fost înjosiți românii. Omul are demnitate și după ce moare”

ÎPS Teodosie, atac la autorităţi: „Prea mult au fost înjosiți românii. Omul are demnitate și după ce moare”

Arhiepiscopul Tomisului a vorbit despre protocolul de înmormântare în cazul pacienților decedați de COVID-19 şi cât de importantă este demnitatea persoanelor decedate și mai ales respectarea tuturor obiceiurilor creștine.
Înalt Preasfințitul Teodosie a criticat modul în care se realizează înmormântarea persoanelor decedate în urma îmbolnăvirii de COVID-19 şi spune: „Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui și mai ales, cei ce nu au credință parcă îi invidiază pe cei ce au credință. Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre. Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă”, a declarat ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: „Prea mult au fost înjosiți românii. Omul are demnitate și după ce moare”

Şi continuă: „Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont. Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva.  Omul are o demnitate chiar și după ce a murit.

În legile organice există această prevedere ca oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare cum au fost tratați până acum. Mi s-au plâns creștinii! Trebuie să aducem oamenii la demnitatea lor! Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră”, mai spune Înalt Preasfințitul.

ÎPS Teodosie: Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze

„De aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune pe cel care pleacă… Avem o tradiție de 2.000 de ani care nu trebuie călcată în picioare. Personal m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea.

Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele,  de tradițiile și de istoria noastră”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena 3.

ÎPS Teodosie: Am fost dezonorați prin aceste practici

„În sfârșit s-au gândit să propună această scrisoare ca să ne redobândim demnitatea și onoarea. Am fost dezonorați prin aceste practici. Omul trebuie respectat și după moarte.

Noi așteptăm învierea. Noi trebuie să cinstim și trupul și sufletul. Mai ales sufletul, pentru c el aparține persoanei care l-a purtat și de aceea credința de a învăța cum să avem cultul morților. De aceea îngrijim mormintele, punem flori, vizităm mormintele, aducem lumânări.

Nu am înțeles de ce în stare de urgență a fost interzisă intrarea în cimitir. Ce ne făceau morții?! Toate lucrurile sunt pe dos. Nu știu ce minte a pus bazele unei măsuri lipsite de orice logică și orice altă deducție.

Nu găsesc nicio deducție sănătoasă în aceste măsuri înjositoare, care cu adevărat ne încalcă drepturile noastre.  Cum să dărâmi un asemenea fundament, atât de solid?! Această boală este folosită drept pretext și nu de medici. Medicii care ne spun niște lucruri ne spun dintr-un ordin.  Mari specialiști se dezic de asemenea practici și sunt specialiști!”, a declarat ÎPS Teodosie

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.