"Decizia Curţii Constituţionale, cu stabilirea unui prag minim minim de 50%, neuzitată în general în Europa nu lua în calcul decizia de boicot din partea celui implicat şi a susţinătorilor săi. A ignora acest efect al boicotului înseamnă a nesocoti votul cetăţenilor activi, care s-au pronunţat, deci al celor peste nouă milioane de români", a spus Iliescu, pentru RFI.
Preşedintele de onoare al PSD a adăugat că Traian Băsescu trebuie să-şi dea demisia, iar o coabitare a preşedintelui cu USL devine imposibilă.
"Singura concluzie, singura poziţie onorabilă din partea lui Traian Băsescu ar fi să plece, să-şi dea demisia.(…)În democraţie contează legea majorităţii şi anume a celor responsabili care îşi asumă riscul votului, nu absenteiştii, nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii contează şi cu atât mai mult nu laşii care nu-şi asumă votul şi exprimarea opiniei într-o asemenea confruntare", a mai adăugat Iliescu. 
Fostul preşedinte a declarat, privind prezenţa la vot, că se operează cu statistici învechite.
"Realitatea demografică a României, care nu poate fi ignorată este că nu mai există 18 milioane de români cu drept de vot. Se operează cu statistici învechite. Urmăriţi toate statisticile de mai bine de 20 de ani, România are o creştere demografică negativă, populaţia scade anual cu circa 200 de mii de locuitori, iar circa două milioane sunt plecaţi din ţară definitiv sau temporar. Deci în realitate, cei nouă milioane de votanţi nu reprezintă 50%, ci circa 60% din cetăţenii cu drept de vot", a mai spus Iliescu.