Social
Iohannis a semnat! Anunțul care va face fericiți mii de români
Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind instituirea uni sprijin financiar angajaților și angajatorilor, în contextul crizei cauzate de pandemia de coronavirus.
”Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative (PL-x 386/24.06.2020)”, informează Administrația Prezidențială.
Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de șomaj tehnic, atat cel subvenționat de stat conform prevederilor OUG 30/2020 cât și nesubvenționat beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare, potrivit gandul.ro.
Condiții pentru primirea sprijinului
OUG 92/2020 s-a axat pe instituirea de măsuri active, respectiv 41,5 % din salariul de bază la revenirea din șomaj tehnic și sprijin pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani, tinerilor și a cetățenilor români reveniți în țară după pierderea locurilor de muncă din străinătatea și a stabilit că pentru domeniile de activitate în care se menţin restricţii pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, acordarea indemnizaţiilor de șomaj tehnic se prelungeşte de la data de 1 iunie 2020, fără întrerupere, până la ridicarea restricțiilor.
Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, angajații care au beneficiat de șomaj tehnic în contextul pandemiei de SARS-COV-2 și cărora le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii au obligația de a menţine raporturile de muncă ale salariaților până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri și a situației în care încetarea contractului individual de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului. Mai mult, măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă.
Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, până la sfârșitul lunii mai beneficiaseră de măsura șomajului tehnic, în valoare totată de 2,8 miliarde de lei, aproximativ 1,8 milioane de angajați și profesioniști.