A trecut pe la secţia de votare amplasată în pavilionul expoziţional din Mamaia şi alte două din incinta hotelurilor Parc şi Bavaria Blue. A evitat să viziteze singura secţia de votare de pe plajă, ” nu sunt echipat corespunzător”. Concluzia trasă de ministru după verificare încăperilor, a urnelor şi a cabinelor de vot a fost  că” arată mai bine decât una tradiţională , arată extrem de civilizat”. Ioan Rus a ţinut să precizeze astfel că turistul aflat în vacanţă la mare ” are dreptul legal de a vota şi obligaţia instituţiilor statului de a-i creea aceste condiţii să facă acest lucru, dacă vrea”.
Cât despre ţinuta în care turiştii îşi pot exercita dreptul de vot la referendumul de duminică ” pot intra şi în slip, sigur, asta ţine de conduita fiercăruia dar din punct de vedere legal , legea nu te obligă să ai costum şi cravată în momentul în care votezi. Iar acum în sezon ,omul poate să aibă o ţinută lejeră , fără niciun fel de probleme, condiţia este să fie în deplinătatea facultăţilor mintale când votează”.
Cu o seară înainte, primarul Constanţei, care a prticipat la defilarea carelor alegorice din Mamaia ,îmbrăcat în maharajah , a declarat că ” turiştii sunt mai relaxaţi şi eu vreau să le arăt că chiar relaxaţi, chiar în slip, chiar în şort, poţi să mergi la vot”.
Mazăre s-a declarat un „mare rege al staţiunii Mamaia şi al litoralului , cu multe neveste ,fără acte, e adevărat”. După ce şi-a prezentat costumul cu ” încălţările sclipicioase şi talentate, perla şi ochiul lui Shiva , cu sabia de luptător ,pentru că un conducător fără sabie şi fără să aibă grijă de supuşii lui, nu este conducător”, a anunţat că defilarea  este organizată sub titulara, ” ne distrăm şi apoi votăm”.