Investiţie relansată pentru amenajarea lacului Surduc

Investiţie relansată pentru amenajarea lacului Surduc

Direcţia Apelor Banat şi-a propus să readucă printre priorităţi proiectul de amenajare a zonei lacului Surduc, din zona montană a Timişului.

În urma demersurilor acestei instituţii, zona ar urma să se transforme într-un paradis turistic euroregional. Lacul de acumulare Surduc se află la 90 de kilometri de Timişoara şi 30 de kilometri de Lugoj, pe teritoriul administrativ al comunei Fârdea. Barajul de pe lacul de acumulare a fost construit între anii 1972-1975. Lacul Surduc şi împrejurimile nu sunt pentru prima dată avute în vedere de autorităţi pentru realizarea de investiţii turistice.

Recent, Consiliul Judeţean Timiş a ratat 4,8 milioane de euro, fonduri din programul de finanţare PHARE, câştigate pentru amenajarea zonei. Banii fuseseră alocaţi în urmă cu patru ani, însă, din moment ce lucrările nu au mai fost demarate niciodată, au fost retraşi. Potrivit lui Titu Bojin, noul director DAB, proiectul de amenajare a zonei lacului Surduc va fi cuprins în masterplanul judeţean, pentru obţinerea banilor necesari investiţiei. „Zilele acestea se vor perfecta detaliile cu privire la finalizarea investiţiei de la Surduc, din punctul de vedere al apelor, care ar regla zona şi pe partea inundaţiilor, şi al autorizării căsuţelor de vacanţă construite ilegal acolo“, a punctat Titu Bojin. Proprietari de notorietate

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi fostul, Dan Şipoş, precum şi fostul prefect Horia Ciocârlie se numără printre proprietarii de vile pe marginea lacului. După 1989, pe malul lacului Surduc au fost construite, fără autorizaţie, aproape 400 de case de vacanţă şi vile, dintre care câteva zeci nu au intrat în legalitate nici până acum. „Proprietarii celor aproximativ 30 de căsuţe neautorizate vor fi nevoiţi să afle un alt amplasament pentru ele, pentru că, întrucât CJ Timiş nu a respectat termenul de autorizare, s-a pierdut proiectul de 4,8 milioane de euro, care a fost aprobat prin 2004 şi care trebuia să înceapă în 2005“, a declarat Titu Bojin.

În plus, Direcţia Apelor Banat are în plan pentru acest an dublarea debitului de apă pe lacul Surduc. Odată cu creşterea debitului, lacul va fi mai înalt cu aproximativ şase metri, ceea ce înseamnă că aproximativ 30 de familii, care şi-au construit case de vacanţă în imediata vecinătate a malului, îşi vor vedea proprietăţile inundate. „Debitul pe lacul Surduc se va mări de la 25 de milioane de metri cubi de apă, cât are acum, la 50 de milioane de metri cubi“, a precizat Titu Bojin. Acest lucru trebuia să se întâmple în urmă cu câţiva ani, însă, din cauza inundaţiilor, fondurile necesare au fost redirecţionate.

Ne puteți urmări și pe Google News