Evenimentul ZileiEVZ SpecialInvazie! Scenariile din filmele SF au devenit realitate. Armata a fost mobilizată

Invazie! Scenariile din filmele SF au devenit realitate. Armata a fost mobilizată

Invazie! Scenariile din filmele SF au devenit realitate. Armata a fost mobilizată
O țară din Orientul Mijlociu a mobilizat efective impresonante de militari pentru a lupta cu milioanele de lăcuste care au invadat țara.

Autoritățile libaneze sunt îngrijorate că vântul își poate schimba din nou direcția, iar insectele pot ajunge și în sud, regiune cu vaste culturi agricole. Elicoptere ale armatei au fost trimise să împrăștie substanțe împotriva lăcustelor, în nord-estul țării

Astfel îi ajută pe fermieri să lupte contra insectelor care au invadat în roiuri uriașe teritoriul ţării, un eveniment descris de către o agenţie a ONU drept ”foarte rar” și cauzat de o schimbare a direcţiei vântului. Ministerul Agriculturii, aflat în stare de alertă, a declarat luni că efective importante de lăcuste au fost distruse.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii

Până în prezent nu au fost înregistrate pierderi considerabile în agricultură. Totuși există îngrijorarea că mai multe roiuri ar putea fi împinse de vânt spre sudul ţării, a declarat pentru Reuters ministrul interimar al Agriculturii, Abbas Mortada.

”Am reuşit în scurt timp să distrugem un număr uriaş, însă unele au scăpat şi există în continuare efective mari, mai ales în zona Hermel din Marjaheen”, a spus Mortada, potrivit Agerpres. Lăcustele, care ameninţă recoltele, se adaugă unei lungi liste de probleme cu care se confruntă Libanul, ţară afectată de cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii.

Vântul a împins norul de lăcuste din Arabia Saudită

Regiunea Baalbek-Hermel din nord-est este cunoscută în special prin creşterea animalelor. Până în prezent doar câteva plantaţii de cireşi au fost afectate de lăcuste. Însă regiunile din sudul Libanului deţin mai multe terenuri agricole.

“Suntem pregătiţi pentru orice se poate întâmpla”, a precizat ministrul Mortada. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a menționat că evenimentul este neobişnuit pentru această zonă, o schimbare a direcţiei vântului împingând lăcustele din Arabia Saudită până în Iordania şi chiar mai departe, în Siria şi Liban.

”Este un eveniment foarte rar… locurile de reproducere sunt pe coasta Mării Roşii, coasta nordică a Arabiei Saudite, aşa că ele au fost împinse de vânt în Iordania şi Siria”, a spus Maurice Saade, reprezentatul FAO în Liban. ”Până în prezent (n.r. – situaţia) este sub control şi în mod cert, personal nu văd niciun motiv de panică”, a mai precizat acesta.

Citește și Invazia biblică a lăcustelor. S-a declanșat panica unei catastrofe alimentare


Accesează: