Invazie de ploșnițe în mai multe destinații turistice. „Ciumă” de insecte periculoase

Invazie de ploșnițe în mai multe destinații turistice. „Ciumă” de insecte periculoase Sursă Pixabay

Insulele spaniole se confruntă cu o „ciumă” de insecte care se hrănesc cu sânge uman. Specialiștii au declarat că aceste ploșnițe sunt foarte periculoase și că o simplă mușcătură îți poate afecta sănătatea.

Ploșnițele au fost găsite în stațiuni turistice și hoteluri populare, stârnind un semnal de alarmă din partea autorităților. Insectele au apărut în Mallorca, Alicante și insulele Canare. Asociația Națională de Sănătate a Mediului (ANECPLA) a emis avertismentul după ce insectele au fost descoperite în mai multe locuri. Aceste instecte sunt extrem de periculoase și se hrănesc cu sânge uman.

Jorge Galván, director general al ANECPLA, a declarat: „Suntem îngrijorați de impactul pe care îl vor avea aceste insecte, ploșnițe, asupra turismului. Această insectă parazită are între cinci și șase milimetri lungime și cuibăresc de obicei în paturi, în cearșafuri, mobilier sau al fotolii și se hrănește în principal cu sânge uman”.

„Mușcătura ploșniței provoacă disconfort și chiar diverse reacții alergice, insomnie sau stres. Datorită dimensiunii lor mici, adesea se ascund între haine sau valize, provocând noi infestări în case, hoteluri sau apartamente”, a mai declarat Jorge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turiştii care călătoresc în Spania au fost avertizaţi cu privire la o creştere „critică” a invaziei de ţânţari, gândaci, căpușe, viespi, și ploșnițe în această vară. Ploile torenţiale, urmate de recentul val de căldură, au creat „un teren de reproducere imbatabil pentru dăunători”, potrivit Mirror.co.uk.

Invazie de ploșnițe în România

Și România se confruntă cu o invazie de ploșnițe. Oamenii le aduc în casă din călătorii sau din spitale, şi se instalează în saltea, lenjeria de pat şi dulapuri. Elena Iulia Iorgu, cercetător, muzeul Grigore Antipa: „Oamenii care călătoresc, nu au mai luat contact atât de mult cu ele, au călătorit, şi au adus cu ei şi aceste ploşniţe. Ele sunt atrase de locuinţele oamenilor, se hrănesc cu sângele nostru, sunt active doar noaptea, trăiesc în spaţii foarte mici, crăpăturile paturilor, în crăpăturile mobilei. Ele sunt capabile să stea nemâncate, ascunse, până la 6 luni. După care tu zici că ai scăpat de ele şi după 6 luni revin sunt destul de greu de ucis, sunt sensibile la temperaturi de peste 50 grade Celsius şi la temperaturi joase, de minus 20.”

Specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să evite locurile murdare.