Inundații devastatoare în a doua zi de Crăciun. Pompierii intervin în cinci județe pentru salvarea oamenilor și a gospodăriilor. VIDEO

Inundații devastatoare în a doua zi de Crăciun. Pompierii intervin în cinci județe pentru salvarea oamenilor și a gospodăriilor. VIDEO . Sursa foto: arhiva EVZ

Mai multe localități din cinci județe au fost lovite de inundații, din cauza ploilor puternice din ultimele ore. Lucrătorii de la IGSU și de la Apele Române intervin pentru a menține situația sub control.

Pompierii intervin duminică, în a doua zi de Crăciun, în mai multe judeţe din țară, unde au avut loc inundații puternice provocate de ploile abundente. Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), intervențiile au loc în localități din Bihor, Alba, Hunedoara, Mureş şi Tulcea.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş). Codul este valabil până luni, la ora 24:00.

Specialiştii de la Apele Române monitorizează în teren situaţia cursurilor de apă aflate sub coduri şi intervin cu utilaje. Aceștia operează acolo unde este nevoie pentru reducerea riscului de inundaţii, a anunţat, duminică, pe Facebook, instituţia din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenții în județul Bihor

În localitatea Ioaniș, în judeţul Bihor, pompierii au reușit să salveze o persoană care era izolată la la staţia de epurare din localitate. Intervenția a fost solicitată ca urmare a creşterii râului Crişul Negru. Pe lângă nivelul ridicat al apei, salvatorii au fost nevoiți să facă față și terenului mlăștinos care a îngreunat operațiunea.

„Judeţul Bihor nu a fost singurul în care s-au înregistrat efecte ca urmare a precipitaţiilor abundente. În ultimele ore, în alte patru judeţe (Alba, Hunedoara, Mureş şi Tulcea) s-au produs efecte ca urmare a vremii nefavorabile”, a transmis IGSU printr-un comunicat de presă.

sursa foto. IGSU

În ultimele 48 de ore, în judeţul Bihor, s-au înregistrat precipitaţii cumulate, pe areale extinse, de peste 100 l/mp şi punctual de circa 200 l/mp (râul Fântâna Galbenă, la staţia hidrometrică Stâna de Vale).

Echipele de lucrători de la Apele Române Crişuri acordă sprijin autorităţilor în intervenţia de pe Crişul Pietros. Aici, în dreptul localităţii Drăgăneşti din judeţul Bihor se lucrează pentru stoparea eroziunii de mal şi reducerea riscului de inundaţii.

Sursa foto. IGSU

IGSU a restabilit circulația pe un drum din Alba

O altă operațiune a avut loc în localitatea Sohodol din judeţul Alba unde a fost nevoie de lucrări pentru restabilirea circulației pe un dum comunal. Zona a fost afectată de o viitură puternică. Conform aceleași surse, s-a intervenit pentru refacerea carosabilului pe DC 90 distrus de o viitură.

„Accesul se realizează doar pietonal, nu sunt localităţi izolate, există rute ocolitoare”, se explică într-un comunicat de presă al IGSU.

În judeţul Hunedoara, pe DJ 762, pe raza localităţii Ribiţa, traficul rutier a fost restricționat pentru autovehiculele cu greutate mai mică de două tone. Restricțiile au fost introduse din cauza apei şi aluviunilor care s-au acumulat pe carosabil.

O altă intervenție a avut loc în județul Mureș, în localitatea Deda. Aici apa a inundate două curți și a fost nevoie de o pompă ca să fie evacuată înainte să producă pagube majore. De asemenea, s-a intervenit și pentru degajarea DJ 154A, unde traficul rutier s-a desfăşurat cu dificultate din cauza apei de pe carosabil.

sursa foto. IGSU

Manevrele din Bara Sulina au fost suspendate

Şi în judeţul Tulcea din cauza vântului puternic sunt suspendate manevrele în Bara Sulina.

„La acest moment, în judeţele din vestul ţării, reprezentanţii autorităţilor execută recunoaşteri în teren în vederea monitorizării cotelor râurilor aflate sub incidenţa codului portocaliu de inundaţii”, se arată în comunicatul IGSU.