Evenimentul Zilei > Social > Intră în vigoare de luni, 21 martie! Ce vor fi obligaţi să facă românii. Riscă amenzi uriaşe
Intră în vigoare de luni, 21 martie! Ce vor fi obligaţi să facă românii. Riscă amenzi uriaşe

Intră în vigoare de luni, 21 martie! Ce vor fi obligaţi să facă românii. Riscă amenzi uriaşe

O nouă lege a fost publicată în Monitorul Oficial. Românii trebuie să respecte această regulă dacă nu vor să se aleagă cu o amendă de peste 10.000 de lei. Legea va intra în vigoare de luni, 21 martie. Este vorba de animelele de companie.

Legea publicată în Monitorul Oficial spune că românii pot merge cu animalele de companie pe litoral doar dacă respectă anumite condiții. Oamenii nu aveau dreptul să meargă la mare cu pisicile sau câinii. Cei care erau prinși se alegeau cu amenzi între 10.000 și 20.000 de lei. De pe 21 martie, acest lucru se va schimba.

Românii se pot bucura de plajă alături de animalele lor de companie, dar trebuie să respecte două reguli stricte. Cei care vor veni, începând de luni, cu pisici sau câini pe litoralul Mării Negre sunt obligați să țină animalele în zgardă/ham și lesă. Aceștia trebuie să curețe zona după ei.

Sursa: Dreamstime

Persoanele care nu își vor ține animalele în lesă se vor alege cu sancțiuni între 100 și 1.000 de lei, iar cei care nu vor face curat după ele, vor avea de plătit o amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei.

”Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje (…). Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, arată noua lege, care va intra în vigoare de luni.

Câinii vor avea voie pe litoralul românesc

Legea publicata în Monitorul Oficial mai arată că amenzile vor fi date de polițiștii locali, agenții și ofițerii Poliției Române, dar și de către ofițerii și subofițerii din Jandarmeria Română.

Tot de pe 21 martie, câinii utilitari vor avea voie pe litoral, chiar dacă operatorii plajelor turistice nu își doresc acest lucru. Animalele se pot plimba pe faleză în orice perioadă a anului. Același lucru se aplică și pentru câinii din dotarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Autoritățile vor face controale stricte de luni, 21 martie 2022.