Internetul ne ia curentul

Internetul ne ia curentul

La actualul ritm de dezvoltare, în 25 de ani, lumea virtuală va consuma tot atâta energie ca şi cea reală, spun specialiştii de la CeBIT 2008.

Cea mai mare expoziţie de înaltă tehnologie din lume, CeBIT, care şi-a deschis porţile marţi, la Hanovra, are anul acesta ca temă principală „Internetul verde“, propunându-şi să conştientizeze publicul cu privire la ponderea reală a lumii virtuale. Spre exemplu, pentru a „trăi“, „avatarurile“ - alter egourile virtuale ale utilizatorilor - din universul Second Life consumă într-un an cam tot atâta electricitate cât o persoană în carne şi oase.

Revista germană „Stern“ a calculat că, la nivel global, consumul energetic asociat internetului (cu tot cu calculatoarele personale) se ridică la nivelul producţiei a 14 electrocentrale cu combustibili fosili, eliberând aceeaşi cantitate de emisii poluante ca întreaga industrie aviatică civilă. Preşedintele executiv al gigantului informativ Microsoft, Steve Ballmer, a amintit că industria IT şi internetul sunt consumatorii cu cel mai rapid ritm de creştere de pe planetă.

În cursul ceremoniei de deschidere a CeBIT, Ballmer a declarat iniţierea celei de-a „cincea revoluţii a tehnologiei informatice“. Specialiştii reuniţi la Hanovra estimează că sectorul IT produce aproximativ 2% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din întreaga lume. Dacă ritmul de dezvoltare actual al internetului va fi menţinut, în mai puţin de un sfert de secol, „lumea virtuală“ va ajunge să consume tot atâta curent electric cât întreaga omenire de azi. Revoluţie verde în IT

Noua revoluţie se traduce în aparatură şi echipamente de dimensiuni mai mici, capacităţi de stocare a datelor absolut uriaşe, conexiuni de mare viteză şi computere care vor interacţiona cu oamenii „mai natural“, totul cu consumuri energetice semnificativ mai reduse decât în prezent. CeBIT 2008 estre structurat în trei segmente - Soluţii Business, Soluţii pentru Sectorul Public, Soluţii Casnice şi Mobile. Salonul reuneşte 5.845 de expozanţi din 77 de ţări şi oferă vizitatorilor o vastă gamă de aparate sofisticate sau pur şi simplu trăsnite, multe încă în stadiu de prototip. NOUTĂŢI LA CeBIT Gadgeturi tot mai inteligente Firma olandeză TomTom, principalul constructor GPS european, cu o cotă de piaţă de 37%, a prezentat la CeBIT o nouă tehnologie de navigaţie „inteligentă“, capabilă a calcula „viteza adevărată de deplasare“ a utilizatorilor şi de a le propune trasee alternative, în timp real şi în funcţie de mai mulţi factori variabili. În prezent, cele mai sofisticate echipamente de navigaţie GPS nu pot oferi decât estimări grosiere ale duratei deplasării pe diferite trasee.

Megaoperatorul de telecomunicaţii Vodafone a lansat la CeBIT un program special de identificare a imaginilor, botezat Otello, însă acesta nu a fost în măsură să o recunoască pe cea mai puternică femeie a Germaniei, cancelarul Angela Merkel, prezentă la eveniment. „Nu sunt în baza de date. Este o lacună majoră, vă rog actualizaţi“, a spus ea. Teoretic, utilizatorii Otello pot trimite un MMS cu fotografia luată cu telefonul mobil la un număr dedicat, care trimite înapoi un SMS prin care identifică locul sau personalitatea din instantaneu.

Ne puteți urmări și pe Google News