Procurorii DIICOT au descoperit că zeci de prostituate şi interlopi sunt studenţi la Londra după ce au luat declaraţii în cazul proxenetului din Vaslui, Alex Mandache, de 32 de ani. El este acuzat că a sechestrat o tânără în Londra, pe care a obligat-o să se prostitueze.

Mandache a încercat să-i impresioneze pe anchetatori şi să-i asigure că este o persoană serioasă, întrucât studiază în Londra. S-au lămurit însă, după ce l-au pus pe ”student” să declare în scris câte ceva legat de ancheta în care este implicat. 

Mandache a explicat apoi şi mecanismul prin care i-a păcălit pe dascăli. În momentul în care s-au înscris la studiile postliceale, aceştia i-au asigurat pe britanici că vor prezenta documentele şcolare din România. După ce au primit însă banii pe primul an de studii, ei au dat au abandonat cursurile.

În faţa procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Mandache a recunoscut, în cele din urmă, că are doar şapte clase şi că s-a înscris la Colegiul "Saint Patrick" din Londra în baza unui curriculum vitae şi a unei declaraţii pe propria răspundere prin care îşi lua angajamentul ca, până la sfârşitul celor patru ani de studii, să prezinte documentele şcolare din România. 

La audieri, anchetatorii au constatat că mai mulţi martori din dosar, inclusiv tânăra obligată să se prostitueze, erau studenţi la acelaşi colegiu londonez, majoritatea fiind în aceeaşi situaţie: fără liceu. Mai mult, unii dintre ei nu erau nici măcar absolvenţi de opt clase. 

 Prostituate şi proxeneţi, la studii    În faţa judecătorilor, Alex Mandache a declarat că s-a înscris la Colegiul “Saint Patrick” în 2012. Tânărul se afla în Anglia din 2007 şi lucra ca vopsitor la o firmă de construcţii. După înscriere la “Saint Patrick”, vasluianul a primit din partea colegiului un card, pe care în fiecare lună îi erau viraţi cu titlul de bursă 1.000 de lire, pe parcursul unui an universitar primind 10.000 de lire. Mandache a recunoscut că nu s-a prezentat la cursuri decât sporadic, pentru a nu da de bănuit. După ce a observat cât de uşor se pot încasa banii, şi-a chemat la Londra şi alţi apropiaţi.

În 2013, el a ademenit o tânără din Vaslui în Anglia, cu promisiunea că îi va găsi un loc de muncă. Odată ajunsă la Londra, potrivit procurorilor DIICOT, tânăra de 24 de ani a fost obligată să se prostitueze. Cu ajutorul lui Mandache, fata a devenit studentă la Colegiul „Saint Patrick”. Astfel, ea era colegă „de studii” cu o altă tânără din Vaslui, tot prostituată, şi de iubitul acesteia, Andrei Ciacâru, un apropiat al lumii interlope din Vaslui. Acesta a fost audiat vineri în calitate de martor în dosarul în care Mandache este judecat pentru trafic de persoane.   

“M-a înscris la management sau ceva cu business. Pentru înscriere m-a ajutat Mandache, i-am dat 1.000 de lire. M-a înscris la management sau ceva cu business, nu mai reţin exact. Pe an, fiecare student primea 10.000 de lire. Eu am primit banii trei luni, după care am renunţat. Banii nu i-am dat înapoi pentru că nu mi i-a cerut nimeni. Probabil că nu am să scap şi va trebui să îi dau înapoi. Eu nu am terminat liceul în România, abia acum m-am înscris la liceul din Negreşti, la fără frecvenţă”, a declarat Ciacâru vineri, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vaslui. 

  Procurorii DIICOT Vaslui s-au autosesizat şi au declanşat o anchetă. Aceştia au solicitat relaţii de la colegiul din Anglia, escrocat de vasluienii care s-au înscris acolo în baza unor declaraţii false.