Înțelegerea secretă a Chinei cu OMS a împiedicat stoparea pandemiei. Cele două sunt responsabile de peste 4,3 milioane de morți

Înțelegerea secretă a Chinei cu OMS a împiedicat stoparea pandemiei. Cele două sunt responsabile de peste 4,3 milioane de morți

Acordul secret al Chinei cu OMS pentru a ascunde originile Covid. Un raport dat publicității recent arată felul în care oficialii din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au ratat ocazia de a opri pandemia, după ce campania de influență „agresivă” a Beijingului a dus la renunțarea analizării teoriei că virusul a scăpat din laborator. China a făcut eforturi pentru a influența rezultatul anchetei privind virusul Covid-19 a OMS. O anchetă Sunday Times arată că independența echipei de investigatori a fost influențată.

OMS nu a reușit să combată dezinformarea, a amânat declararea situației de urgență și nu s-a împotrivit interdicțiilor de călătorie în China. Peste 4,3 milioane de oameni au murit din cauza Covid în întreaga lume. Ancheta sugerează că Beijing-ul a folosit pârghiile financiare asupra națiunilor mai sărace pentru a numi, în posturi cheie din cadrul OMS, persoane care să-i reprezinte interesele.

Manevrele dictaturii comuniste din China

Guvernul chinez a dus o campanie de influență „agresivă” asupra răspunsului Organizației Mondiale a Sănătății despre focarul inițial de Covid, ceea ce a făcut ca OMS să piardă șansa de a opri pandemia.

O investigație a The Sunday Times, citată de Daily Mail, a dezvăluit eforturile Beijingului de a controla luarea deciziilor agenției și de a sabota investigațiile. Raportul arată că independența organizației a fost influențată înainte de răspândirea globală a virusului mortal, la începutul anului 2020.

Publicația mai spune că OMS nu a combătut public dezinformările dictaturii comuniste chineze, a amânat declararea unei situații de urgență pe plan mondial și a descurajat guvernele să impună interdicții de călătorie Chinei. De asemenea, s-a sugerat că oficialii au convenit asupra unui „acord ascuns” cu chinezii pentru a încetini ancheta cu privire la originile inițiale ale Covid-19.

Acest lucru i-a făcut pe mulți oameni de știință să abandoneze ipoteza potrivit căreia  virusul a scăpat, de fapt, dintr-un laborator din Wuhan, mai degrabă decât că el provine de la animale. Teoria a fost inițial respinsă fiind catalogată „extrem de improbabilă” de OMS, dar acum experții recunosc că ar fi putut exista o „eroare umană” în laborator.

SUA continuă să preseze investigarea cauzei potențiale

Covid-19 s-a răspândit de atunci pe tot globul și, până în prezent, a ucis peste 4,3 milioane de oameni. Esențial pentru afirmațiile ziarului este că legăturile strânse dintre conducerea OMS și China au avut un impact asupra capacității organizației de a conduce o investigație imparțială în legătură cu apariția virusului.

Jurnaliștii arată felul în care China folosește, de ceva timp, pârghiile financiare asupra țărilor mai sărace pentru a-și plasa preferații în poziții cheie la OMS, precum și în cadrul altor organisme ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Principalul factor de decizie de la OMS este directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, fost comunist radical, care este de multă vreme un prieten al Chinei.

El l-a vizitat pe președintele chinez Xi Jinping în ianuarie 2020, cu două luni înainte de începerea pandemiei. Se mai spune că fostul ministru de externe etiopian și-a folosit influența pentru a face numiri suplimentare favorabile Chinei, inclusiv pentru a face din dictatorul din Zimbabwe, Robert Mugabe, ambasador al bunăvoinței.

Între 2000 și 2012, au existat aproximativ 130 de proiecte de finanțare oficiale chineze în Zimbabwe, unele de sute de milioane de lire sterline, pentru a construi baraje hidroelectrice și a furniza mașini agricole. În iunie anul trecut, Zimbabwe a fost una dintre cele 53 de țări care au susținut legea securității naționale din Hong Kong la Națiunile Unite, luată în derâdere de către țările occidentale, aceasta fiind considerată o încercare de intimidare a protestatarilor și suprimare a libertatății de exprimare de către China.

„OMS a opus rezistentă în mod activ și a obstrucționat eforturile altor țări”

Profesorul Richard Ebright, membru al Societății americane de boli infecțioase, a declarat pentru Times că eforturile Chinei au avut un „rol decisiv” în eșecul OMS „Nu a existat nicio justificare științifică, medicală sau politică pentru atitudinea adoptată de organizație în ianuarie și februarie 2020. Aceasta s-a bazat în întregime pe menținerea legăturilor strânse cu guvernul chinez”, a spus el.

„Prin această acțiune, OMS a opus rezistentă în mod activ și a obstrucționat eforturile altor țări de a impune controale eficiente la frontieră care ar fi putut limita răspândirea răspândirea focarului”. „Au existat mai multe evaluări independente ale răspunsului global la Covid-19, inclusiv activitatea OMS, iar aceste analize notează activitatea organizației și avertismentele timpurii pe care le-am emis.

„Sincer, prioritatea principală a OMS este încheierea etapei acute a pandemiei de COVID-19 și sprijinim țările să implementeze răspunsuri cuprinzătoare, bazate pe dovezi, bazate pe utilizarea consecventă a măsurilor de sănătate publică și utilizarea echitabilă a instrumentelor de salvare, inclusiv vaccinuri. „În special, lucrăm pentru a permite tuturor țărilor să vaccineze lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și alte grupuri vulnerabile, într-un moment în care 75% dintre vaccinări au avut loc în doar 10 țări”, se apără OMS.

Marea mușamalizare a Chinei: Beijingul a susținut că virusul vine din SUA și a „mințit în legătură cu cifrele morților”

China a mințit și a acoperit informații cheie în aproape fiecare etapă a răspunsului său la coronavirus - de la focarul inițial până la numărul de cazuri și cel de decese, și încă nu spune adevărul, au avertizat observatorii, experții și politicienii.

Beijingul a încercat inițial să nege existența virusului pedepsindu-i pe medicii care l-au descoperit, negând că s-ar putea răspândi de la persoană la persoană și amânând carantinarea regiunilor afectate - ceea ce înseamnă că s-au pierdut oportunitățile timpurii de a controla răspândirea.

Apoi, odată ce virusul a început să se răspândească, Partidul Comunist a început să cenzureze informațiile publice despre acesta și să răspândească informații false în străinătate - inclusiv sugerând că trupele americane ar fi fost purtătorii inițiali. Chiar și acum, politicieni importanți au avertizat că totalul de infecții și de decese raportate de regim ar putea fi fals.

Focarul inițial

Medicii din China, inclusiv Li Wenliang, au început să raporteze existența unui nou tip de infecție respiratorie similară cu SARS la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Dar, în loc să facă publice rapoartele și să avertizeze populația, poliția chineză l-a reținut pe Wenliang și pe încă opt dintre colegii săi care au informat despre virus.Wenliang, care mai târziu avea să moară din cauza virusului, a fost forțat să semneze un document prin care recunoaște că informațiile pe care le-a publicat sunt false.

În timp ce China a fost lăudată pe scară largă pentru măsurile de izolare aproape draconice, care ar fi contribuit la încetinirea răspândirii virusului, dovezile sugerează că țara ar fi putut acționa mult mai rapid pentru a preveni răspândirea. Probele analizate încă din 26 decembrie au sugerat că circula un nou tip de SARS, a scris Washington Post, dar Wuhan nu a fost carantinat până pe 22 ianuarie - aproape o lună mai târziu.

5 milioane de agenți de răspândire a virusului, cu aprobarea Beijingului

Primarul din Wuhan a recunoscut, de asemenea, că s-a comis o eroare care a permis ca 5 milioane de oameni să călătorească în afara orașului înainte de intrarea în vigoare a măsurii de carantinare, fără a fi testați.  Autoritățile chineze au fost, de asemenea, reticente în a oferi informații suplimentare despre „pacientul zero” – adică despre prima persoană despre care se știe că a contractat virusul.

În timp ce Beijingul susține că primul caz a fost depistat pe 8 decembrie, cercetătorii supun că virusul a apătut cel puțin până la 1 decembrie, iar informațiile anecdotice sugerează că acesta a început să circule din noiembrie.

Lipsa de informații despre primul pacient a împiedicat oamenii de știință să stabilească cu claritate cum s-a făcut saltul de la animale la oameni. Unele teorii spun că virusul ar fi putut fi purtat de un liliac sau pangolin care a fost vândut într-o piață din Wuhan și apoi mâncat de cineva, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Rapoartele timpurii 

Autoritățile chineze au afirmat inițial că virusul nu se răspândește de la om la om, în ciuda faptului că existau dovezi că se răspândește rapid prin tot orașul Wuhan. Acest lucru a fost folosit ca justificare pentru menținerea orașului Wuhan în stare normală. Într-o conferință a PCC care a avut loc între 11 și 17 ianuarie, autoritățile au susținut că nu există cazuri.

China nu a confirmat transmiterea de la om la om a virusului până la sfârșitul lunii ianuarie, când mari părți din provincia Hubei, inclusiv Wuhan, au fost închise. În ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății a informat despre existența unui „tip nou de pneumonie” pe 31 decembrie, cel mai mare ziar din Wuhan nu a făcut nicio mențiune despre virus până în 20 ianuarie. Asta a însemnat că oamenii din oraș nu și-au luat măsuri de protecție, cum ar fi distanțarea socială, pentru a opri răspândirea virusului.

De asemenea, oamenii au început să călătorească pentru vacanța de Anul Nou Lunar, care urma să înceapă pe 24 ianuarie când milioane de oameni își vizitează rudele, contribuind la o răspândire mai mare a virusului. Acest lucru a împiedicat și mai mult eforturile de limitare timpurie a virusului în locuri precum Japonia, unde pacienții care au fost testați negativ la bordul navei de croazieră Diamond Princess au fost lăsați să plece. Autoritățile din Beijing au întârziat, de asemenea, să raporteze moartea a doi medici din cauza virusului, inclusiv unul care a murit pe 25 ianuarie, dar a cărui moarte nu a fost raportată de presa de stat decât o lună mai târziu.

Originea virusului

În ciuda faptului că a recunoscut că virusul a fost depistat prima dată în orașul Wuhan, China a revenit ulterior spunând acesta a fost adus trupe americane care au vizitat provincia. Afirmația a fost făcută pe 12 martie de Lijian Zhao, un oficial important din cadrul Ministerului chinez de Externe, fără a oferi nicio dovadă care să o susțină.

Făcând referire la un concurs militar de atletism din Wuhan în octombrie, la care au participat trupe americane, el a scris: „Ar putea fi armata americană cea care a adus epidemia la Wuhan. 'Fii transparent! Faceți publice datele dvs.! SUA ne datorează o explicație! De fapt, „pacientul zero” al Americii a fost un bărbat care a călătorit din China în statul Washington pe 15 ianuarie. Cazul a fost confirmat de CDC șase zile mai târziu.

Chinezii au încercat, de asemenea, să dezvolte teoria conform căreia virusul ar fi avut originea în Italia, țara cu cele mai multe decese, prin denaturarea unuei declarații a unui medic italian care a afirmat că primele cazuri din țară ar fi putut să apară mult mai devreme decât se credea. Giuseppe Remuzzi a spus că investighează cazuri ciudate de pneumonie încă din decembrie și noiembrie, cu luni înainte ca să se știe că virusul s-a răspândit.

Presa de stat chineză a scris pe larg pe această temă, afirmând că virusul ar fi putut avea originea în Italia. De fapt, spune Remuzzi, nu poate exista nicio îndoială că epidemia a început în Wuhan - dar este posibil să se fi răspândit în afara provinciei și în întreaga lume mai devreme decât se credea.

Infecție totală 

China a raportat un total de aproximativ 82.000 de infecții cu coronavirus, susținând recent o rată de infecție internă de zero pentru câteva zile la rând – chiar dacă a relaxat restricțiile de izolare în locuri precum Hubei. Dar, după aceasta s-a afirmat că, virusul se răspândește probabil în continuare - prin intermediul persoanelor care au simptome minime sau sunt asimptomatice.

Caixin, cu sediul la Beijing, a raportat că „în fiecare zi sunt detectate până la  10 cazuri de infecții ale virusului cu manifestări minime sau asimptomatice”, în ciuda faptului aceste informații că nu apar în datele oficiale. Între timp, guvernele străine au afirmat că raportarea numărului de infecții din China, nu poate fi de încredere. Marco Rubio, un important senator republican și fost candidat la președinția  SUA, a scris pe Twitter că „NU avem IDEE de câte cazuri are China cu adevărat”, după ce totalul infecțiilor din SUA a depășit cifra oficială a Beijingului.

„Fără nicio îndoială, este mult mai mult decât ceea ce admit ei”, a adăugat el. Între timp, guvernul Regatului Unit a pus la îndoială raportările Chinei, ministrul conservator și fostul candidat la funcția de prim-ministru, Michael Gove, susținând că nu se poate avea încredere în Partidul Comunist.

„Unele dintre rapoartele din China nu au fost clare cu privire la amploarea, natura, și rapiditatea răspândirii acestui [virus]”, a spus el pentru BBC. Între timp, surse au declarat pentru Mail că numărul total al infecțiilor din China ar putea fi de până la 40 de ori mai mare decât se prezintă în  rapoart.

Decese totale

De asemenea, au fost puse la îndoială informațiile cu privire la numărul de decese raportat în China din cauza virusului, care se ridică în prezent la aproximativ 3.300.

Localnicii din orașul Wuhan susțin că „lucrează non-stop” pentru a elimina cadavrele după ce au fost ridicate restricțiile. Postările pe rețelele de socializare arată că 3.500 de urne sunt distribuite de crematorii în fiecare zi, în timp ce Caixin spune că o firmă de pompe funebre din oraș a făcut o comandă  5.000 de urne.

Localnicii cred că eforturile de eliminare a cadavrelor au început pe 23 martie, iar autoritățile orașului au spus că procesul se va încheia în jurul datei de 5 aprilie. Asta ar însemna aproximativ 42.000 de urne distribuite în acel interval de timp, de zece ori cifra de decese raportată.

Pachete de ajutor chinezesc

Pe măsură ce și-a ținut sub control propria epidemie de coronavirus și pe măsură ce boala s-a răspândit în restul lumii, China a încercat să arate că poate fi de ajutor, trimițând ajutoare și provizii către țările care aveau cea mai mare nevoie - cum ar fi Italia. De fapt, în timp ce Crucea Roșie Chineză a furnizat niște echipamente gratuite italienilor, țara a achiziționat o cantitate mare din ceea ce a primit.

Între timp, oficialii din Spania au spus că un lot de kit-uri de testare a coronavirusului cumpărate din China are o precizie de doar 30% - spre deosebire de 80% care le-a fost promisă. China este, de asemenea, cel mai mare producător de măști de protecție de unică folosință din lume. Dar, pe măsură ce boala a început să ia amploare în țară în ianuarie, China a început să limiteze exporturile de măști, în timp ce și-a făcut stocuri de măști cumpărate din alte țări, potrivit New York Times.

Pe lângă întreruperea tuturor exporturilor de măști, China a cumpărat și aproximativ 56 de milioane de măști și aparate respiratorii de peste tot, cu toate că pandemia era încă departe. În ciuda informațiilor primite de la producătorii americani de măști din fabricile din Shanghai care au fost naționalizați efectiv, China a neagat că are o astfel de politică în și a spus că este „dispusă să consolideze cooperarea internațională” în această problemă.

Ne puteți urmări și pe Google News