Inspectorii sanitari avertizează cu privire la un produs. Este extrem de periculos
- Ramona Rotaru
- 24 iulie 2023, 10:46
Un produs destul de popular în România a intrat în atenția inspectorilor sanitari. Aceștia au efectuat verificări cu privire la ingredientele din care este făcut acest produs și au descoperit că este extrem de periculos pentru sănătate. Deși promite a fi bogat în legume, este plin de E-uri. Consumul regulat poate duce la apariția cancerului.
Inspectorii sanitari au fost surprinși neplăcut de un produs pe care mulți români îl consumă. Deși este descris ca un produs bogat în legume și sărac în calorii, el are la bază numeroase E-uri, punând în pericol sănătatea.
Inspectorii de la InfoCons au vrut să afle mai multe informații despre supa la plic, un produs destul de consumat în Românie. Multe persoane care sunt la dietă o consumă, crezând că este bogată în legume și săracă în calorii. În realitate, ea are aditivi alimentari din belșug, care pot produce probleme de sănătate în timp. Specialiștii spun că atunci când este consumată regulat, supa la plic poate duce la obezitate.
Consumul regulat de supă la plic duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge, dar și la hipertensiune. Inspectorii sanitari au descoperit că acest produs crește nivelul grăsimilor nesănătoase din organism.
Ce conține, de fapt, supa la plic și cât de periculoasă este pentru sănătate
După ce au analizat atent lista de ingrediente a supei la plic, inspectorii sanitari de la InfoCons spun că aceasta conține cu până la 10 E-uri, dar și cu 156% mai multă sare decât doza zilnică pe care OMS o recomandă.
Conținutul ridicat de sare poate duce la insuficiență cardiacă, afecțiuni la nivelul rinichilor, dar și alte boli.
O altă avertizare a inspectorilor sanitari este cu privire la tăițeii din aceste supe. Ei pot rămâne nedigerați în stomac cu două ore mai mult decât cei făcuți în casă. În componența supei la plic se găsește și un conservant numit butilhidrochinonă terțiară (TBHQ). La fel ca și în cazul tăițeilor, acesta poate rămâne în stomac o perioadă mai mare de timp. TBHQ se găsește în majoritatea alimentelor procesate din magazine, indiferent de marcă. El este folosit chiar și la fabricarea produselor de machiaj și nu numai, iar consumul excesiv poate duce la apariția diferitelor tipuri de cancer la stomac ori la colon.
Cei de la InfoCons au mai aflat și că 93.10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs. Astfel, valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal.
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10 :
- 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
- 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri, potrivit studiului realizat de InfoCons.