Gândește-te de două ori înainte de a cumpăra acest aliment foarte atractiv. E un mare pericol
- Iulia Moraru
- 6 ianuarie 2023, 21:48
Mulți români consumă o cantitate mare de mezeluri, deși au auzit în repetate rânduri cât de dăunătoare pot fi aceste produse alimentare pentru organism. Un studiu realizat de InfoCons a urmărit câtă cantitate de carne se găsește în crenvurștii de porc și cât de sănătoși sunt ei.
Au fost în total luate 19 produse și s-a analizat pentru fiecare informațiilor ce se regăsesc pe etichetele acestora. Concluziile au arătat că în crenvurști se regăsește doar 10% carne, cea mai mare cantitate fiind de 93%. S-a mai constat că deși unele produse apar sub eticheta „crenvurști carne de porc”, primul ingredient din listă este de fapt carnea de pui.
Crenvurștii de porc, plini de E-uri
Astfel, carnea de porc se află doar pe a patra poziție în lista de ingrediente. Un alt ingredient regăsit sub o cantitate mare este apa, 57,89%, dar și sarea, cu 31,57%. Ingredientele sunt poziționate pe etichetă descrescător, primul din listă fiind cel cu cea mai mare cantitate regăsită în produsul cumpărat.
Totodată, în crenvurștii de porc analizați s-a descoperit că 100% dintre aceștia conțin E-uri (aditivi alimentari), numărul lor fiind cuprins între 2 și 11. Aplicația InfoCons poate fi folosită pentru a scana produsul și a vedea cantitatea de zahăr, sare și de aditivi alimentari din fiecare produs, potrivit Agerpres.
Crenvurștii îți reduc speranța de viață
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, SUA, care au creat un indice de sănătate nutrițională în 2021, au descoperit că fiecare sandviș cu hot dog sau cu cârnați pe care îl mănâncă o persoană reduce cu 36 de minute speranța de viață sănătoasă. De asemenea, tot mai multe cercetării leagă alimentele ultraprocesate de boli precum diabetul, obezitatea sau cele cardiovasculare.
S-a descoperit că și băuturile răcoritoare scurtează viața cu 12 minute. Mai mult, șunca sau baconul o scurtează cu șase minute, iar fiecare cheeseburger dublu devorat taie puțin sub nouă minute.
De-a lungul timpului, mai multe persoane care au mâncat alimente procesate au avut grave probleme de sănătate. Acesta este și cazul unui bărbat din Italia, care a murit după ce a mâncat crenvurști cruzi de pui. În aceștia s-a descoperit bacteria numită Listeria monocytogenes, capabilă să provoace infecția listerioză. A fost al patrulea deces provocat de consumul de crenvurști din Italia.