Cancerul de colon. Care sunt primele simptome

Cancerul de colon. Care sunt primele simptomeCancer. Sursa foto: One Photo | Dreamstime.com

Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de colon este în creștere. Potrivit unor studii recente, riscul general al unei persoane de a dezvolta cancer de colon este de 1 din 23. Din acest motiv, persoanele sunt afectate de această boală fie direct, fie indirect.

Cancerul este o boală care debutează atunci când celulele încep să funcționeze în moduri anormale. Baza tumorilor este pusă de celulele deteriorate, care în loc să moară continuă să reproducă aceste versiuni incorecte, mutante ale lor, îndepărtându-le pe cele normale.

Cancerul de colon apare când acest proces anormal a celulelor are loc în colon. Organul este o secțiune de 5 metri lungime a intestinului gros (uneori numit intestinul inferior) prin care alimentele continuă să treacă odată ce părăsesc intestinul subțire. În timp ce materia alimentară se mișcă, colonul elimină apa și sarea rămasă din ea înainte ca materialul să intre în rect și să iasă din corp.

Cancerul de colon mai este numit și colorectal, asta pentru că aceste două secțiuni ale intestinului inferior sunt conectate una cu cealaltă și au multe dintre aceleași caracteristici. Acest tip de cancer începe în colon, însă se poate răspândi în mai multe zone ale corpului, cel mai frecvent la ficat.

Primele simptome ale cancerului de colon

De cele mai multe ori, cancerul de colon nu prezintă niciun simptom atunci când este în stare incipientă. Primele simptome sunt modificări ale scaunelor sau ale mișcărilor intestinelor. Ar putea apărea constipația sau diareea. De asemenea, scaunele ar putea avea formă sau culoare schimbată. Atunci când o persoană este diagnosticată cu cancer de colon, scaunele acesteia sunt îngustate și de cele mai multe ori pot fi cu sânge sau direct din rect.

Alte semne timpurii ale cancerului de colon sunt problemele abdominale. Pot apărea crampe dese sau dureri abdominale. Acest lucru se poate datora gazelor excesive și flatulenței pe care oamenii le experimentează frecvent în stadiile incipiente ale acestui tip de cancer.

Atunci când aceste simptome persistă mai mult de câteva zile fără să fi schimbat rutina sau dieta, este recomandat să mergeți la medic. Specialistul vă poate programa la un test de depistare a cancerului de colon. Este important să depistăm tumorile în fază incipientă pentru a crește șansele de tratare cu succes.

Dacă cancerul de colon progresează nedetectat, este posibil să nu observați simptome până când nu este în stadiile ulterioare ale bolii. Simptomele în faza tardivă includ senzația de oboseală sau scăderea în greutate. În stare avansată, cancerul de colon provoacă vărsături și senzația că nu ești capabil să-ți golești complet rectul, potrivit doctorulzilei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News