Probleme pentru bolnavii de cancer. CNAS decontează mai puține dispozitive medicale

Probleme pentru bolnavii de cancer. CNAS decontează mai puține dispozitive medicaleCancer Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Bolnavii de cancer primesc o nouă lovitură din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Sumele alocate pacienților operați, pentru achiziția unor dispozitive medicale, au fost reduse, iar aceștia trebuie să le achiziționeze suportând o parte din costuri din propriu buzunar.

Pacienții cu cancer la colon sau vezică, care au suferit intervenții chirurgicale vor trebui să-și plătească singuri o parte de dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament. Mai multe companii de distribuție a dispozitivelor medicale și-au anunțat clienții că vor trebui să plătească din propriul buzunar o parte din sumele destinate achiziției de urostome și colostome.

Deși aceste companii sunt sub contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), sumele pe care le primesc în compensație, pentru dispozitivele livrate, nu sunt suficiente.

Drept urmare, distribuitorii și-au anunțat clienții că vor trebui să suporte o parte din costurile aferente urostomelor și colostomelor. În cazul în care nu-și permit acest efort financiar, firmele urmează să le livreme mai puține dispozitive.

Reprezentanții companiilor și-au motivat decizia prin faptul că, în conformitate cu noile norme elaborate de CNAS, sumele alocate, pentru fiecare pacient, care are nevoie de astfel de echipamente au fost reduse. Reglementările impuse de CNAS au intrat în vigoare de la 1 iulie.

Cum se prezintă situația în alte state

Până în prezent, după vechile reguli, pentru un pacient se acorda suma de 245 de lei, din care puteau fi achiziționate, de exemplu, urostome din două piese. Noile norme, care au intrat în vigoare de la începutul lunii, propun doar 205 lei pentru achiziția acestor dispozitive, după cum relatează cors.ro.

Conform sursei citate, CNAS nu a ținut cont, în stabilirea acestor sume, de situația economică, de majorările de prețuri sau de creșterea ratei inflației. Astfel, dacă un pacient operat de cancer la colon sau vezică primea, până de curând, în jur de 7 până la 10 urostome sau colostome, după noile reglementări va primi doar jumătate dintre acestea

Prin comparație, în celelalte state ale Uniunii Europene, pacienții bolnavi de cancer primesc o urostomă sau o colostomă pe zi. În România, un pacient este nevoit să înlocuiască un astfel de dispozitiv, de către CNAS, cam la o săptămână. Drept urmare, în ciuda sumelor alocate de stat, mulți bolnavi preferă să și le cumpere singuri, astfel încât să evite infecțiile sau alte neplăceri.

Ne puteți urmări și pe Google News