Ce a pățit un pacient după o vizită la medic. De ce nu a putut să își primească tratamentul?
- Simona Suciu
- 10 iunie 2022, 15:56
Un bărbat din Satu Mare nu și-a putut lua tratamentul, deoarece nimeni nu a putut descifra rețeta. Nici farmaciștii și nici alți medici nu au înțeles scrisul.
Faptul că medicii scriu urât nu mai este niciun secret, dar uneori rețetele ajung să fie chiar indescifrabile. A pățit acest lucru un bărbat din Satu Mare care a primit de la un medic o rețetă scrisă de mână. Nimeni nu a reușit să înțeleagă ce tratament a vrut să prescrie medicul, potrivit portalsm.ro.
Multe comentarii
Nici farmaciștii și nici alți medici nu au reușit să deslușească ce scria în rețetă. Dincolo de situația neobișnuită, în cazul în care rețeta nu este lizibilă se poate ajunge la situații tragice, iar pacientului să i se dea un tratament greșit. De cele mai multe ori atunci când farmaciștii nu înțeleg scrisul preferă să sune direct medicul pentru a nu face greșeli.
Omul a postat rețeta și pe internet, iar imaginea a devenit virală. Au urmat o serie întreagă de comentarii. „A învățat să scrie, noi trebuie să învățăm să citim“, „Cred că a vrut să-l trimită la mare“, „I-a dat concediu de 2 ori pe an câte 6 luni“, „În opinia mea, ăsta era un fel de rezultat EKG“, sunt doar câteva dintre comentarii.
Se poate ajunge la tragedii
Universitatea din Berna a făcut un studiu care confirmă că doctorii scriu foarte urât. Acesta a fost publicat în revista BMC Health Services. Cercetarea arată că, în 52% dintre cazuri scrisul de pe rețetă era urât, iar în 4% dintre cazuri scrisul era pur și simplu indescifrabil.
În acest studiu s-a mai demonstrat că în 200 de cazuri de deces provocat de folosirea incorectă a medicamentelor, 25% dintre ele au fost cauzate de scrierea ilizibilă a rețetei. Într-un spital din Elveția, au fost analizate toate rețetele prescrise timp de o lună pentru acest studiu, potrivit playtech.ro
Pentru ca tratamentul indicat să fie clar, în mai multe țări din lume, autoritățile fac presiuni pentru ca doctorii să scrie doar electronic. În România există acest sistem electronic, dar este folosit la rețetele compensate și gratuite.