India a înregistrat un nou record de infectări cu noul coronavirus, joi, 6 mai. Autoritățile sanitare au raportat un număr record, de 412.262 cazuri noi de infectări, în ultimele 24 de ore. De asemenea, a fost înregistrat cel mai mare număr de decese, până la această dată. India a înregistrat, de asemenea, 3.980 de noi decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record oficial în această ţară.

Experţii avertizează că numărul de cazuri și de decese este mult mai mare decât cel raportat oficial.

India se confruntă cu cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19 care a provocat o mari problem sistemului de sănătate. Din spitale lipsește oxigenul, iar numărul de paturi în spitale a devenit insuficient.

Escaladarea numărului de cazuri a fost atribuită şi nerespectării de către populaţie a măsurilor anti-coronavirus, prin participarea masivă la mitinguri electorale şi la festivalul religios Kumbh Mela, unul dintre cele mai mari şi cele mai vechi ritualuri religioase din lume.

După noile contagieri, India a trecut pragul de 21 de milioane de cazuri de infectări, de la începutul pandemiei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii. Acest stat ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume de pandemie, fiind devansată doar de Statele Unite. SUA au raportat 32,5 de milioane de cazuri, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Ritmul de vaccinare este scăzut

Programul indian de vaccinare, deschis recent pentru întreaga populaţie de peste 18 ani, este văzut ca singura metodă capabilă să frâneze răspândirea virusului. Aceasta, deşi ritmul vaccinărilor este departe de cel sperat de autorităţile locale, din cauza lipsei de vaccinuri.

În ultimele 24 de ore au fost administrate 1,9 milioane de doze, o creştere faţă de cifrele din ultimele zile, dar departe de cele 3,5 milioane de vaccinuri administrate în urmă cu câteva săptămâni.

Guvernul indian a recunoscut miercuri, pentru prima dată, că spectaculoasa creştere a cazurilor în numeroase state ale ţării este „corelată” cu o mai mare prezenţă a variantei indiene „dublă mutant” B.1.617, deşi nu se poate încă stabili „o legătură direct”.