Adio, Tava! Bătrâna cu vârstă-record şi 59 de stră-strănepoţi a murit în Sâmbăta Mare. Conform AFP, citată de Agerpres, Tava Colo s-ar fi născut la 22 decembrie 1902, dată ce figurează în cartea de identitate.

Totuşi, informaţiile înscrise la biroul de evidenţa populaţiei din insulă sunt discutabile, astfel că data rămâne sub semnul întrebării. Despre bătrâna înmormântată duminică se ştie că nu şi-a părăsit niciodată satul natal.

Tava Colo mai era cunoscută sub numele de Coco şi a fost născută sub stăpânire colonială. Se întâmpla în anul 1902, în Passamainty din Mamoudzou, capitala Mayotte.

„Mayotte este un departament de peste mări al Republicii Franceze, în Africa. Este departament insular, situat în partea de nord a canalului Mozambic în Oceanul Indian, între nordul Madagascarului și nordul Mozambicului.

Insula este cea mai dens populată dintre toate celelalte teritorii franceze de peste mări. Are în plus particularitatea de a avea peste 90% din populație de religie musulmană. Datorită proximității cu insulele Comore și a dezvoltării economice a insulei Mayotte cumulată cu situația politică instabilă din Comore, pe insulă trăiesc un număr mare de emigranți din celelalte insule ale arhipelagului. În 2000 Franța a introdus o viză pentru cetățenii acestei țări și a impus controale frontaliere, înainte inexistente”, se arată pe ro.wikipedia.org.

Tava s-a căsătorit de patru ori şi a avut copii doar cu primul ei soţ, două fiice născute în 1930, respectiv 1935. Din nefericire pentru Coco, fetele sale au decedat înaintea ei.

Bătrâna cu vârstă-record şi 59 de stră-strănepoţi a murit în Sâmbăta Mare

Totuşi, ceea ce este cu adevărat uimitor urmează acum. Conform unei analize realizate la Centrul Universitar Mayotte în 2019, Tava Colo avea 10 nepoţi, 43 strănepoţi şi 59 de stră-strănepoţi. Cei care au cunoscut-o şi-au amintit despre ea ca despre „o femeie umilă, harnică şi foarte generoasă”. Tava Colo a locuit cu una dintre nepoate în ultima parte a vieţii.

Din cauza vârstei înaintate, ea şi-a pierdut mobilitatea membrelor inferioare, dar în ciuda acestor probleme, memoria ei rămas mereu la fel de proaspătă, motiv pentru care porecla ei era „biblioteca”. În ceea ce priveşte felul în care şi-a câştigat traiul, trebuie spus că Tava Colo a lucrat ca moaşă tradiţională. Când era întrebată de curioşii care doreau să afle secretul longevităţii sale, Coco spunea mereu că alimentaţia foarte sănătoasă este cheia.

„Concurenta” celei decedate sâmbătă era sora André, al cărei nume real este Lucile Randon. Ea este considerată în mod oficial cea mai vârstnică persoană din Franţa şi chiar din Europa. Notorietatea ei a atins un prag important şi datorită faptului că a supravieţuit după ce a fost infectată cu COVID-19.

Lucile Randon a sărbătorit împlinirea vârstei de 117 ani la Toulon (sud-estul Franţei) în februarie.

Sora André