Jocul simplu a constat în recunoașterea formelor geometrice, adică atunci când un jucător face clic pe un pătrat zgâriat și apoi pe un pătrat punctat, jocul afișează un triunghi albastru. Făcând clic pe triunghiul albastru a dat naștere unei „victorii”, iar  oamenii au fost tratați cu o simplă „veselie” audio, în timp ce maimuțele au fost tratate cu bomboane.

VIDEO puteţi urmări AICI

După ce participanţii s-au obișnuit cu jocul, experimentatorii au schimbat condițiile jocului. Au arătat un triunghi albastru la începutul jocului – înainte ca cineva să facă clic pe o casetă. Majoritatea maimuțelor au profitat imediat de noile reguli, 70% dintre maimuțe făcând clic pe triunghiul albastru imediat ce l-au văzut. În acest timp, aproape toți oamenii au respectat cu încăpățânare regulile originale și au ignorat triunghiul albastru „liber” .

Doar unul din 56 de subiecți umani a profitat de noile condiții. “Sunt foarte surprinsă că oamenii, o parte semnificativă, continuă să folosească aceeași strategie”, a spus Julia pentru Live Science.

Concluzii: În urma rezultatului surprinzător, Julia a spus că poate sistemul nostru educațional, care se concentrează pe memorarea faptelor și nu pe improvizație, ar putea fi problema.

„Pentru a ne pregăti să luăm decizii bune, uneori trebuie să schimbăm opțiunile pe care le avem”. „Nu îmi propun să răsturnăm întregul sistem de învățământ occidental, dar este interesant să ne gândim la modul în care ne antrenăm copiii să gândească într-un mod specific și să rămână în această cutie și să nu iasă din ea”.

„Sau poate că maimuțele sunt mai inteligente decât credem. Cred că suntem din ce în ce mai puțin surprinși atunci când primatele sunt uneori mai inteligente decât oamenii”, a adăugat Julia absolventă a Universităţii de Stat din Georgia.