Mexicul este considerat ţara cea mai periculoasă pentru presă din America latină, iar statul Chihuahua, unde se află rău famatul oraş Ciudad Juarez, înregistrează cel mai negru bilanţ din acest punct de vedere.Începând cu anul 1991, 12 ziarişti au fost asasinaţi în statul Chihuahua , dar niciun acuzat nu a fost condamnat, potrivit Societăţii interamericane a presei.

Acceaşi pedeapsă cu închisoarea pe viaţă va fi aplicată şi pentru cazuri de sechestrare, extorcare şi pentru asasinarea poliţiştilor.

Statul Chihuahua şi, în principal, oraşul Ciudad Juarez, care înregistrează o rată de omucideri de 2.000 pe an la o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, cea mai ridicată din ţară, sunt epicentrul politicii antidrog promovate de preşedintele mexican Felipe Calderon.

În întreaga ţară, "războiul cartelurilor" pentru controlul traficului de droguri către SUA, prima piaţă pentru consumul de cocaină din lume, s-a soldat cu 28.000 de morţi în timpul preşedinţiei lui Calderon, ajuns la putere în decembrie 2006, în ciuda desfăşurării a 50.000 de militari pentru susţinerea poliţiei.

Ultimul ziarist ucis în Chihuahua este fotoreporterul Luis Carlos Santiago, de 21 de ani, împuşcat mortal în septembrie în Ciudad Juarez. În Mexic, începând cu anul 2000, au fost ucişi 68 de ziarişti, dintre care 11 numai în 2010, a anunţat organizaţia Reporteri fără frontiere.