Evenimentul Zilei > Actualitate > Începe Festivalul Național de Chitară Clasică
Începe Festivalul Național de Chitară Clasică

Începe Festivalul Național de Chitară Clasică

A treia ediţie a Festivalului Naţional de Chitară Clasică debutează vineri la Iaşi, evenimentul fiind organizat de Casa de Cultură a Studenţilor.

În prima seară de festival, pe scena din Sala Guadeamus va urca Andreas Oberg, un titan al chitarei jazz. Suedezul a câştigat în 2006 premiul publicului la Concursul Internaţional de chitară „Gibson”, la Montreaux.
Invitat special este şi italianul Aniello Desiderio, supranumit „chitaristul secolului”, care va concerta sâmbătă. Chitaristul a avut prima sa reprezentaţie în public la vârsta de opt ani şi a câştigat până acum 18 premii la cele mai importante concursuri internaţionale.
Duminică urcă pe scenă liceenii
La Universitatea de Arte „George Enescu” va avea loc vineri şi sâmbătă  concursul de chitară clasică pe două categorii de vârstă: 14-18 ani şi peste 19 ani, cu participanţi din centrele universitare din ţară, din Chişinău şi Cernăuţi.
Sâmbătă este programat concursul de chitară electrică, care se va ţine în Sala Gaudeamus, iar seara de duminică e dedicată ediţiei „Rock’N’Liceu”, proiect iniţiat de formaţia „Edelvais”. Liceeni îşi vor da întâlnire în „Dubin Pub”, la ora 19.00, la concertul susţinut de „Adi Manolovici & Syndikate”, în deschiderea căruia vor cânta trupele „Hungover”, de la Colegiul „Emil Racoviţă”, „Rowan”, de la Liceul Naţional şi „Heal”, de la Colegiul „Costache Negruzzi”.
„Festivalul Naţional de Chitară Clasică poate deveni un brand pentru Iaşi, prin profunzimea şi calitatea actului cultural şi prin ţinuta care şi-a creat-o în primele două ediţii. Scopul nostru este de a promova tinerii interpreţi, de a-i ajuta să se perfecţioneze şi de a integra chitara clasică în peisajul cultural local şi naţional. De asemnea, încercăm de fiecare dată să oferim publicului o altă viziune asupra dimensiunii fenomenului chitaristic academic”, a declarat Petran Paveliuc, referent cultural la Casa de Cultură a Studenților Iaşi.
În România, prima clasă de chitară clasică pentru învăţământul superior a luat fiinţă la Iaşi în anul 1992, la Universitatea de Arte „George Enescu”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: