Evenimentul Zilei > Actualitate > Încep angajările pe litoral
Încep angajările pe litoral

Încep angajările pe litoral

Apropierea sezonului estival începe să dea speranțe șomerilor care în această perioadă de criză încearcă să gasească un loc de muncă pe litoral. Site-urile de joburi abundă în CV-uri ale celor care doresc un loc de muncă pe perioada sezonului, la mare.

De la profesori și ingineri șomeri care vor să fie recepționeri și chiar cameriste de hotel până la cei cu școală profesională care doresc orice muncă sezonieră. Pretențiile salariale sunt, de cele mai multe ori, „negociem la interviu”.
Numai săptămâna trecută, pe litoral s-au angajat aproape 300 de persoane, iar în această săptămână oferta a ajuns la alte 400 locuri de muncă. Se caută bucătari, ajutor de bucătar, cameriste, ospătar, recepționer, șef de restaurant, bufetieri, personal de întreținere, șef de hotel etc.
„Angajatorii românii ne trimit doar lista cu necesarul de personal, dar niciodată nu ne prezintă și oferta salarială, nu sunt obligați, însă știu că trebuie să plătească cel puțin salariul mediu pe economie”, spune directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, Emilia Murineanu.
Sezonierii primesc astfel cel puțin 1.000 de lei pe lună, beneficiind din partea angajatorilor și de cazare și mese gratuite.  
Între 750 și 1.000 de euro, în Italia
Emilia Murineanu spune însă că, prin compartimentul Eures, există oferte de locuri de muncă pentru străinăntate în domeniul hotelier. Numai pentru Italia, numărul locurilor de muncă oferite este de 530, iar meseriile solicitate sunt, printre altele, ospătar, bucătar, cameristă, portar, personal pentru recepție.
„Spre deosebire de angajatorii români, cei italieni anunță din start oferta salarială, de la 750 la 1000 euro pe lună și din anii trecuți știu că dacă hotelierii sunt mulțumiți de angajat, fac tot posibilul să-l angajeze pe o perioadă nedeterminată, crescându-i salariu bineințeles”, precizează directorul adjunct al AJOFM Constanța.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: