Opt şi jumătate dimineaţa. Bătrânii se plimbă pe culoarele secţiilor de votare şi nu îi deranjează că trebuie să aştepte la coadă. Unii sunt mai norocoşi şi sunt "scutiţi" de stat pe holuri, atunci când membrii comisiei de votare sunt prea ocupaţi şi îi lasă să stea în săli în număr mai mare decât le este permis, adică patru.
Printre votanţi, femeie cam la 40 de ani face o glumă cu un delegat: "E moartă de 20 de ani. Nu mai vine. Votează în absenţă". Mărturiseşte, apoi, că acea rudă decedată se află pe liste încă de după 1989.
Apare şi prima cerere de urnă mobilă. O femeie în vârstă de 76 de ani, bolnavă de tromboflebită, artroză şi "cu inima". Doi delegaţi ai partidelor, însoţiţi de un jandarm, pleacă să caute reşedinţa alegătoarei. Şi o găsesc, mai puţin pe bătrână, care se afla la o înmormântare. După prânz, ea a venit la secţia de votare. Şi-a depus opţiunea tot în urna mobilă.
Nemulţumiri printre membrii comisiei
Valul de bătrâni s-a încheiat înainte de ora prânzului. La secţia 1145 din şcoala 174, "Constantin Brâncuşi" din spatele Pieţei Gorjului, au venit sub 50 de votanţi pe oră, până la lăsatul serii. Delegaţii de partid au mâncat pachetele primite, mai mici în cazul PDL, mai mari de la PSD/PNL. Membrii comisiei ce făceau parte din UNPR şi-au criticat reprezentanţii că i-au uitat şi i-au lăsat fără mâncare şi apă.
Pe seară, au început nemulţumirile. Membrii comisiei au fost anunţaţi că vor fi plătiţi doar pentru două zile, după ce au participat o zi la instructaj, alta pregătind secţiile de votare şi o a treia în ziua referendumului. Preşedinţii de comisie vor primi bani pentru trei. "Victor Ponta ar trebui să aibă grijă de oamenii care muncesc pentru el! Dacă vrem schimbare, să facem schimbare, nu să cheltuim bani fără să schimbăm mentalităţi", ne-a declarat o membră a comisiei, care participă de 13 ani la alegeri.
Cele şapte secţii din şcoală aveau un singur observator, deşi le fuseseră promişi mai mulţi.
Au fost şi voturi nule
Mai pe seară, canicula s-a domolit, iar votanţii au reînceput să apară. Media de vârstă a scăzut şi s-au făcut remarcaţi atât bucureşteni, cât şi alegători din oraşe limitrofe sau zona Moldovei.
În jurul orelor 20:00 – 21:00, au început să apară şi grupurile de tineri. După ce votaseră de dimineaţă, bătrânii norocoşi care locuiau în blocul din faţa şcolii se îngrijorau de vreo eventuală "manevră".
Găştile s-au epuizat repede, astfel încât ultimii votanţi au venit cu o jumătate de oră înainte de închiderea urnelor. La numărătoare, voturile nule au fost cele ale "nehotărâţilor" – patru alegători care au răspuns şi "DA", şi "NU". Un buletin de vot aflat la polul opus, cu patru ştampile într-un singur chenar, a fost validat.
La ora 21:00, doar 3.985 de voturi (circa 10% pe listele facultative), din 9.591 de alegători înscrişi în cele şapte secţii de votare din şcoală. După numărarea voturilor, rezultatele s-au apropiat de cele de la nivel naţional.