Cei doi polițiști, Oltean și Ilea se cunosc foarte bine și au fost surprinși împreună în momentul în care îl așteptau pe Rareș Criste, patronul societății Energon Power & Gas SRL Cluj, implicat în dosarul de corupție care privește o șpagă de 2.8 milioane de euro în dosarul Hidroelectrica.

Oltean și Ilea au participat, aparent, la manifestările ocazionate de inaugurarea pistei de 2.100 de metri, de la Aeroportul Internațional Cluj Napoca, de la finele lunii octombrie 2013. Numai că ceea ce părea o aparență s-a dovedit a fi o misiune informativă și anume, în momentul în care Rareș Criste a coborât din primul avion care a aterizat pe noua pistă, a fost întâmpinat discret de chestorul Gelu Oltean care l-a condus pe omul de afaceri până în interiorul aerioportului unde a avut o scurtă discuție.

Totul s-a întâmplat la câteva zile de la arestarea lui Ioan Mihăilă, fost consilier ministrului Economiei, Constantin Niță și a lui Eugen Brădean, director din Hidroelectrica.

Cei doi au fost acuzați că au primit mită o sumă impresionantă de bani pentru ca oferta depusă de firma Energon Power&Gas din Cluj, de cumpărare la prețuri preferențiale de energie electrică să fie declarată câștigătoare. Ceea ce a nu a fost lămurit de DNA în acest dosar este poziționarea lui Rareș Criste, care a rămas doar cu calitatea de martor în procesul de corupție.

Șeful SIPI Cluj pomenit în scandalul de corupție Uioreanu

Revenind la scandalul de corupție în care este implicat Horea Uioreanu, procurorii DNA Cluj au descoperit că șeful SIPI Cluj, comisarul Constantin Ilea era pomenit des în discuțiile dintre Horea UIoreanu și șeful său de cabinet Răzvan Pop.

Pop este nimeni altul decât piesa de bază în acuzarea DNA, fiind martorul care a predat procurorilor anticorupție o agenda cu șpăgi a lui Horea UIoreanu. Pop a căzut în plasa DNA în cursul lunii martie 2014, după ce a fost filat de SRI în timp ce primea mită suma de 6.000 de lei de la omul de afaceri clujean Ștefan Cadar, patron al firmei de transport Fany SRL, pentru a truca o licitație privind acordarea traseelor de transport. Pentru a scăpa de urmărirea penală, Pop a fost de acord să colaboreze pe deplin cu anchetatorii DNA.

Așa se face, că la mai multe discuții cu Horea UIoreanu, Răzvan Pop a fost trimis cablat, asta pentru că șeful CJ Cluj nu mai discuta nimic la telefon.

– 25 aprilie 2014, ora 11.12, discuţia a avut loc în sediul Consiliului Judeţean Cluj, fiind înregistrată ambiental.

Uioreanu: Am înţeles, dar motivul pentru care ai luat ce-i? (suma de 6.000 de lei primită de la Ștefan Cadar)
Pop: Păi acum Cadar zice că mi-o dat din milă.
Uioreanu: Dacă aşa o zis înseamnă ca din milă …
Pop: Îi mai bine:
Uioreanu: Fără niciun scop.
Pop: Da. Toate scopurile erau rezolvate.
Uioreanu: No, atunci e OK, e în regulă … Numa aşa să fie … Oare o apărut stenogramele?
Pop: Încă nu o apărut, dar o să apară.
Uioreanu: Pe tine te-o interceptat sau nu?
Pop: Da.
Uioreanu: Vorbind cu el? Sau vorbind tu de capul tău?
Pop: Toate convorbirile mele. La dosar le bagă numai alea relevante.
Uioreanu: Am înţeles. Toate convorbirile cu el sau toate convorbirile tale? … ei sau … nu ştiu dacă mă înţelegi.
Pop: Ale mele cu ei relevante în cauză.
Uioreanu: Bun.
Pop: Şi ale mele cu oricine relevante în cauză.
Uioreanu: Așa. Deci tu ai fost interceptat.
Pop: Și eu. Vreo șase, șapte. Persoane.
Uioreanu: Să nu fie și alte chestii.
Pop: No ce am văzut eu este una cu tine în care, una eu cu tine.
Uioreanu: Da.

Pop: Și mă mai întrebai ce am vorbit cu Ilea și ce mi-a zis Ilea.
Uioreanu: Ilea fiind cine?
Pop: De la doi și un sfert.
Uioreanu: Da, dar bun, poți să deduci de aici și …

Pop: Eu nu am apucat să mă uit pe toate că erau la avocat. Și erau vreo 2.000 de pagini.
Uioreanu: Și eu nu am fost interceptat?
Pop: În dosarul ăsta nu. În dosarul ăsta este mandat pe soții Cadar, pe Măhălean …
Uioreanu: Nu poți să ceri o chestie din asta? Domnilor, spuneți-mi dacă …
Pop: Asta nu știu la cine să ceri!
Uioreanu: Lor. Dacă am fost interceptat sau SRI-ului să ceri, sau cui să ceri? Că e obligat, dacă am fost interceptat și nu s-o întâmplat nimica să-mi spună că am fost, și să pună la dispoziție, nu știu …
Pop: În dosarul ăsta, la dosarul cu partea de interceptări scrie la început cine, pe numele cui există mandate de interceptare.
Uioreanu: Și eu nu-s.
Pop: Și tu nu ești.

"Am chemat la mine un şef de serviciu secret"

În contextul acuzaţiilor de mare corupţie şi a vehiculării numelui şefului Serviciului de Informaţii a MAI, Structura Cluj, Constantin Ilea, la dosarul Fany, există o interceptare a unei discuţii telefonice, realizată de SRI, în data de 8 ianuarie 2014, în care Răzvan Pop discută cu directorul firmei Fany, Cristian Măhălean, despre "tema" dată unui şef de serviciu secret. Discuția avea loc în momentul în care locuitorii unei comune limitrofe cu municipiul Cluj Napoca nu mai doreau ca societatea privată Fany să asigure transportul de persoane pe relația Baciu – Cluj Napoca și retur.

Pop: Eu am chemat la mine un șef al unui serviciu de informații.
Măhălean: Mi-ai zis, mi-ai zis.
Pop Și i-am dat temă.