Brad Pitt este prizonier într-un trup bătrân sau într-unul prea tânăr în „Strania poveste a lui Benjamin Button“, filmul cu 13 nominalizări la Oscar..
După „Se7en“ şi „Fight Club“, Brad Pitt s-a aflat la cea de-a treia colaborare cu regizorul Fincher pentru „The Curious Case of Benjamin Button“ („Strania poveste a lui Banjamin Button“). Adaptare după o povestire a lui F. Scott Fitzgerald şi beneficiind de un scenariu semnat de Eric Roth („Forrest Gump“, „Frida“), filmul este o metaforă a timpului şi a morţii, în care personajul central, interpretat de Pitt, se naşte bătrân şi întinereşte pe măsură ce înaintează în viaţă.
Pitt, de nerecunoscut
Transformat cu ajutorul machiajului şi al efectelor speciale într-un bătrânel brăzdat de riduri, adus de spate, cu vertebrele atât de tasate încât a ajuns o jumătate de om şi cu ochii înotând în ceaţă în spatele ochelarilor, Brad Pitt e de nerecunoscut. Spectaculoasă este şi întinerirea lui, astfel că îl puteţi vedea pe actor aşa cum probabil arăta în adolescenţă.
Filmul este considerat un favorit al Premiilor Oscar 2009, cu 13 nominaliză ri, incluzând şi pe cea de Cel mai bun actor într-un rol principal, atribuită lui Pitt.
Actorul a mai fost nominalizat o singură dată la Oscar, în 1966, pentru rolul din „Twelve Monkeys“. Chiar dacă şi-a schimbat vocea şi a rezistat eroic machiajului din abundenţă, actorul nu se ridică totuşi la înălţimea unor contracandidaţi precum Sean Penn în „Milk“, Frank Langella în „Frost/Nixon“ sau Mickey Rourke în „The Wrestler“. Are în priviri o anumită nevinovăţie de la care nu abdică în aproape nicio partitură abordată şi, chiar dacă dă bine, e şi elementul care îl face prea uşor recognoscibil, trădând astfel personajul.
Femeile lui Benjamin Button
Povestea în sine, derulată pe parcursul mai multor decade (ceea ce înseamnă costume şi decoruri diferite, specifice epocilor), te prinde, tot la fel de mult precum poveştile de dragoste al căror protagonist este Benjamin.
Cele două femei din viaţa lui, Daisy şi Elizabeth, sunt interpretate superb de Cate Blanchett şi Tilda Swinton. Blanchett prinde cu uşurinţă nuanţele vârstelor personajului său (de altfel, e supusă la machiaj aceluiaşi tratament de îmbătrânire-întinerire ca şi Pitt), în timp ce Tilda Swinton e glacialseducă toare în rolul femeii măritate, care intră brusc să răvăşească viaţa straniului personaj.
Fata lui Daisy este interpretată de Julia Ormond, iar Elle Fanning se suprapune adorabil personajului Daisy - cea de 7 ani.
Confruntat cu propria-i condiţie muritoare
Un sentiment amar străbate întreaga stranie poveste a lui Benjamin Button. „Este o tragedie, în sensul că orice iubire presupune şi pierdere, şi acesta e riscul pe care ţi-l asumi. Pe cât de puternică e dragostea, pe atât de mare e pierderea. Cu siguranţă simt acest lucru acum faţă de femeia pe care o iubesc şi faţă de copiii noştri. Dar, indiferent care şi cât va fi cursul nostru, timpul petrecut împreună rămâne extraordinar“, a declarat Pitt pentru „Los Angeles Times“.
O serie de morţi s-au succedat în jurul lui Brad Pitt după ce au început filmările pentru „Benjamin Button“. Mamei Angelinei Jolie i-au urmat în nefiinţă tatăl regizorului David Fincher şi mama scenaristului Eric Roth.
Povestea filmului şi morţile rudelor apropiaţilor săi l-au făcut pe actor să se gândească tot mai mult la singurătate, durerea pierderii celor dragi, confruntându-l, în acelaşi timp, şi cu propria-i condiţie trecătoare.
„Am un prieten care lucrează la un azil, mi-a povestit că oamenii în ultimele momente ale vieţii lor nu vorbesc despre succesele lor, despre premii sau despre ce cărţi au scris. Vorbesc doar despre cei pe care i-au iubit şi despre regretele lor, iar acest lucru spune foarte mult“, a declarat Pitt, citat de telegrapg.co.uk.
„Nu vreau să mai pierd timpul“
Experienţa, spune Pitt, l-a făcut să preţuiască şi mai mult fiecare secundă a vieţii sale.
„Realizez cât de puţin timp avem la dispoziţie. Nu ştiu dacă mai am de trăit o zi sau 10 zile, 10 ani sau 40. Sunt la jumătatea sau la finalul drumului? Nu ştiu, aşa că încerc să nu pierd timpul cu momente de meschinărie, amărăciuni sau lene. Şi mă înconjor de oamenii care sunt cei mai importanţi pentru mine. Angelina şi eu suntem împreună pentru că ne îmbogăţim sufleteşte unul pe celălalt. Nu vreau să mai pierd timpul tocmai pentru că sunt în compania unei persoane pe care o iubesc cu adevărat“, a adăugat starul.
Filmul „The Curious Case of Benjamin Button“ are premiera pe marile ecrane vineri, 20 februarie. Iar duminică, 22 februarie, în puterea nopţii, vom afla dacă actorul din rolul principal şi-a surclasat contracandidaţii în bătălia pentru Oscar.
ATMOSFERĂ
Vestimenţia lui Benjamin Button, un melanj de stiluri retro
Impresia că răsfoieşti un album cu fotografii vechi a fost creată în film şi cu ajutorul designerului de costume Jaqueline West. Spre exemplu, pentru a realiza garderoba lui Queenie, mama adoptivă a lui Benjamin Button, West s-a inspirat din fotografii realizate în perioada recesiunii economice. Pentru hainele lui Benjamin Button, ea şi-a îndreptat atenţia spre starurile de cinema din secolul al XX-lea. „M-am inspirat din garderoba lui Gary Cooper, din anii ’40, din cea a lui Marlon Brando, din anii ’50, sau din cea a lui Steve McQueen, din anii ’60“, a spus West, citată de Cinemagia.com.
CITIŢI ŞI:
Benjamin Button, marele învingător sau învins?
CITIȚI MAI MULTE DESPRE FILMELE NOMINALIZATE LA PREMIILE OSCAR ȘI ALTE DETALII DESPRE CEREMONIA DIN ACEST AN.