O masă maronie, nouă, umple cumva tot spaţiul ăla auster. În capul ei, perpendicular, un birou din acelaşi material şi cu un scaun capitonat, de piele, întregeşte decorul de lucru al preşedintelui suspendat. Un laptop IBM, negru, pare să fie singurul instrument de lucru al lui Traian Băsescu.
Cu toată austeritatea din încăpere, luminată anemic printr-un geam micuţ, Băsescu pare să se simtă chiar bine. Râde tot timpul şi face glume cu toată lumea. Se plimbă agitat dintr-o cameră în alta şi pare un leu într-o cuşcă. Ia hârtii din imprimantele din celelalte birouri, se uită atent pe cifre, le compară. Pentru nişte neiniţiaţi, toate acele cifre nu înseamnă mare lucru. Pentru Traian Băsescu şi specialiştii care robotesc la computere ele înseamnă totul: pierderea sau câştigarea bătăliei referendumului.
Onaca şi Lăzăroiu, cu Băsescu la bine şi la greu
Oamenii care i-au fost alături în ultimii ani, îl sprijină şi acum în campania electorală. Scafandrul Dorel Onaca este ca argintul viu şi cumva umbra lui Băsescu în sediul de campanie. Pare să orchestreze totul. Din când în când Vasile Blaga, până mai ieri preşedintele Senatului, vine cu maşina albastră a SPP-ului şi îl mai îmbărbătează pe fostul său şef pe linie de partid.
Din furnicarul de pe Comăniţa nu lipsesc Traian Ungureanu şi Sebastian Lăzăroiu, ca şi mulţi alţi apropiaţi ai preşedintelui suspendat. Dar, ceea ce-l face pe Traian Băsescu să se simtă cu adevărat acasă în sediul de campanie este prezenţa aproape permanentă a celor două fiice ale sale, Ioana şi Elena. Ele lucrează cot la cot cu ceilalţi specialişti la sediul de pe strada Comăniţa şi au grijă de toată lumea. Chiar şi de ziariştii curioşi care stau zi-lumină în faţa porţilor vilei portocalii.
Ioana şi Elena Băsescu, „îngeri păzitori”!
 Înainte ca tatăl lor să iasă cu declaraţii pentru prima oară după ce fusese înlăturat de la Cotroceni, fetele au avut grijă ca oamenii care aşteptau cu orele să primească apă plată, pizza şi zeci de kilograme de caise. Aduse chiar de Ioana Băsescu cu maşina personală, un cochet Fiat Abarth 500, şi împărţite de sora ei mai mică, Elena, jurnaliştilor si trecătorilor din zonă.
Oamenii simpli, pro şi contra preşedintelui
Imediat cum lumea a aflat de noul sediu de campanie al lui Traian Băsescu, la vilă a şi început pelerinajul. Oameni de toate vârstele veneau şi se ofereau să ajute. La ce, nici ei nu ştiau, dar îi spuneau că lui Traian Băsescu, prin consilierul Onaca, că dacă e nevoie, să conteze pe ei. Alţii, din contra: înarmaţi cu steaguri tricolore şi cu papuci de rafie în mână, îl huiduiau pe preşedintele suspendat.