Evenimentul Zilei > Actualitate > Imnul Secuilor, mai tare ca imnul României
Imnul Secuilor, mai tare ca imnul României

Imnul Secuilor, mai tare ca imnul României

Componenţii naţionalei tricolore neagă faptul că ar fi fredonat imnul Ungariei, susţinând că, de fapt, au cântat alături de fani o melodie "regională".

Hocheiul pe gheaţă românesc o ţine din scandal în scandal. După episodul juniorului bătut pe 1 decembrie de trei coechipieri de etnie maghiară de la lotul Under 16, la sfârşitul săptămânii trecute s-a petrecut un alt incident.
Cotidianul "Libertatea" a scris că la meciul România – Ungaria, scor 4-1, disputat vineri, la Miercurea Ciuc, în Hockey Challenge Cup, componenţii naţionalei noastre, originari din Harghita, ar fi cântat imnul maghiar, "Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri", iar la "Deşteaptă-te române" au tăcut mâlc. Ştirea a fost preluată de televiziuni şi reflectată în presa centrală.
"Harghita Népe" ştie vinovatul
"Nici vorbă despre aşa ceva. De cântat, am cântat alături de public Imnul Secuilor, pe care galeria îl interpretează înaintea tuturor meciurilor care se desfă şoa ră la Miercurea Ciuc. Dar e ceva neoficial, e spontan", ne-a declarat unul dintre internaţionalii români, care a jurat că "Deşteaptă-te române" n-a fost fluierat, "aşa cum am citit prin ziare".
La meciul de vineri cu Ungaria, lotul României a fost format din 20 de jucători, din care 19 şi "jumătate" sunt originari din Harghita! Singurul "român", portarul stelist Adrian Catrinoi, provine dintr-o familie mixtă din Gheorgheni şi cunoaşte la perfecţie limba maghiară.
Cândva echilibrat, raportul românilor şi al maghiarilor de la lotul naţional s-a rupt în ultimii ani. Dacă în Harghita hocheiul este a doua religie, în restul ţării acest sport a fost pus pe butuci.
"Incidentele" de la meciul România – Ungaria nu au fost reflectate până astăzi în publicaţiile harghitene. Cotidianul "Hargita Népe" scrie că totul e doar o diversiune a presei de la Bucureşti, care reacţionează la orice poate însemna scandal.
PRECEDENT
Franţa este o ţară în care imnul naţional a fost huiduit în mai multe rânduri la scenă deschisă, chiar la Paris, de către cetăţeni francezi. În urmă cu zece ani, în timp ce era intonat "La Marseillaise", zeci de mii de spectatori, cetăţeni francezi de origine algeriană, au fluierat imnul. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în urmă cu trei ani, la un amical disputat de "cocoşii galici" cu Tunisia.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut atunci ca partidele amicale dintre naţionala Franţei şi reprezentativele din nordul Africii să ocolească Parisul. (A contribuit Sorin Breazu)
Citiţi şi:

  • Hocheistul român Peter Levente e mândru că a cântat imnul Ungariei
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News