Evenimentul Zilei > International > Iertare pentru dictator
Iertare pentru dictator

Iertare pentru dictator

La funeraliile fostului preşedinte indonezian Suharto, fiica sa a cerut poporului să-i ierte greşelile făcute la cârma ţării.

Fostul preşedinte indonezian Suharto a fost înhumat ieri, cu onoruri militare, în mausoleul familiei sale din apropierea oraşului regal Solo, de pe insula Java. Zeci de mii de persoane s-au adunat pe străzile din Jakarta, punctul de pornire a cortegiului funerar, precum şi în împrejurimile oraşului Solo, sperând să-l vadă pentru ultima dată pe cel care timp de 32 de ani a condus destinele ţării, relevă Reuters.

Suharto a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 86 de ani, după trei săptămâni de agonie la finalul cărora organele vitale i-au cedat. Haji Muhammad Suharto a fost un personaj extrem de controversat – a fost considerat „părintele dezvoltării“ Indoneziei, fiind deopotrivă acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului şi de grave acte de corupţie.

„Tata a fost doar un om, care a avut slăbiciuni şi virtuţi şi care nu a fost scutit de greşeli. Dacă a făcut bine, Dumnezeu să-l răsplătească, dacă a făcut rău, Dumnezeu să-l ierte“, a spus, la înmormântare, fiica lui Suharto, Siti Hadijanti Rukmana, cunoscută sub numele de Tutut.

„Doamnelor şi domnilor, dacă tata a făcut greşeli, vă rog să-l iertaţi. Rămas-bun, tată!“, a mai spus aceasta, izbucnind în lacrimi. Sicriul fostului dictator, învelit în drapelul indonezian, a fost acoperit cu petale de iasomie şi trandafir, după care a fost coborât în cavou alături de sicriul soţiei sale, care a încetat din viaţă în 1996. Drept omagiu, a fost trasă o salvă de tun.

„În numele naţiunii şi al armatei indoneziene, încredinţăm trupul şi sufletul lui Haji Muhammad Suharto pământului patriei-mamă“, a declarat preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono, care a condus ceremonia funerară.

Imagini-suvenir
cu cortegiul funerar

La înmormântarea lui Suharto au venit mii de oameni, mulţi încercând să imortalizeze evenimentul cu ajutorul camerelor de filmat personale sau cu ajutorul telefoanelor mobile cu cameră foto.

„Avem un sentiment de enormă pierdere pentru că a adus progresul naţiunii noastre. Dacă vine vorba de erori, ei bine, toţi oamenii fac greşeli“, a spus Sukiman, un bărbat care a venit la înmormântare împreună cu soţia sa. Televiziunea de stat a transmis în direct ceremonia funerară pe fondul unui faimos cântec indonezian intonat, de obicei, la pierderea unui erou de război. Însă nu toţi l-au perceput astfel pe Suharto. Ratna Sari Dewi Sukarno, a treia soţie a primului preşedinte indonezian, Sukarno, de la care Suharto a preluat puterea în circumstanţe încă neclare, nu a avut cuvinte de laudă despre acesta din urmă.

„Nu vreau să mă înverşunez împotriva unui mort, dar nu pot să-l iert pe Suharto, care l-a împins pe fostul preşedinte indonezian – cel care a declarat independenţ a – la o moarte violentă, la câţiva ani de la înlăturarea de la putere“, a declarat aceasta.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: