Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are mai multe etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii și Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

După ora 12.00, în Biserică intra Patriarhul grec-ortodox Teofil III și începe tradiționala procesiune care presupune înconjurarea Bisericii de trei ori, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și de numeroși pelerini.

Practic, o ceremonie funerară semnificând cele trei zile petrecute în mormânt de Mântuitor.

După această procesiune, Patriarhul s-a dezbrăcat de veșmintele arhierești și a rămas doar într-un stihar alb. Apoi a luat patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, simbolizând numărul anilor trăiți de Hristos pe pământ, și a intrat în Mormânt, însoțit de un reprezentant al armenilor. Acesta stă în încăperea alăturată celei în care se află Sfântul Mormânt de unde îl poate urmări pe Patriarh.

Teofil III a citit o rugăciune specială stând în genunchi și cerând de la Dumnezeu dăruirea luminii, ca o binecuvântare pentru credincioși.

Lumina Sfântă s-a pogorât anul acesta peste Sfântul Mormânt la ora 14.30 și a fost împărțită tuturor participanților.

La Ierusalim s-a aflat și o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Episcopul vicat Timotei Prahoveanul, care va aduce Lumina Sfântă la București. Aterizarea avionului special al delegației române etse programată în jurul orei 19.00 pe Aeroportul Otopeni.

De aici, ea va ajunge la toate bisericile din țară, astfel că și în acest an românii vor avea excepționalul privilegiu de a primi în casele lor lumină din Lumina Sfântă de la Ierusalim.