Evenimentul Zilei > Horoscop > Stranie și paradoxală coincidență! Exact 78 de ani, de la marele cutremur. Sărbătoarea tâlharilor. Horoscop
Stranie și paradoxală coincidență! Exact 78 de ani, de la marele cutremur. Sărbătoarea tâlharilor. Horoscop

Stranie și paradoxală coincidență! Exact 78 de ani, de la marele cutremur. Sărbătoarea tâlharilor. Horoscop

Horoscop Istoria se repeta, dar nu la fel, nu identic. Iată, este sâmbătă noapte când scriu aceste rânduri. 10 noiembrie. Ciudată și stranie coincidență! Acum exact 78 de ani, într-o sâmbătă noaptea, pe 10 noiembrie 1940, la ora 03:39 a fost, în România, un cutremur devastator de magnitudinea de 7, 4 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost în zona Vrancea la o adâncime de 133 kilometri.

 

Horoscop Pe 10 noiembrie s-au născut Fridrich Schiller, Sir Richard Burton, Ennio Morricone, Roy Scheider, Dan Cristea, Ovidiu Genaru. Pe 11 noiembrie s-au născut Feodor Dostoievski, George Patton, Salvatore Luciano, Demi Moore, Bibi Anderson, Leonardo di Caprio, Mircea Mureşan, Mircea Dinescu, Ştefan Bănică, Mihai Davidoglu, Vasile Rebreanu.

 

Horoscop  În calendarul creștin-ortodox, pe 10 noiembrie sunt Sfinții: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu, Cvart și Orest. Pe 11 noiembrie este înscrisă o cruce neagră, adică ceva important, Sfinţii: M.Mc. Mina, Victor, Vichentie, Ştefanida şi Teodor Studitul.

 

Pe 11 noiembrie Tradiţia dă dovadă de umorul sănătos, românesc. Este „Sărbătoarea tâlharilor”. Într-o ţară unde un bun care nu este păzit mai mult de o jumătate de oră devine cadou public, „haiducii” adică tâlharii, se bucurau de mare popularitate.

 

„Sărbătoarea tâlharilor – serbată atât de aceştia, cât şi de păgubaşi, care îi cer Sf. Mina ajutorul pentru prinderea hoţilor, este cadrul de defăşurare al multor practici cu caracter magic. Fiind vorba în principal de magia întoarcerilor – a faptelor hoţilor, a lucrurilor furate etc., practicile respective erau folosite şi în magia dragostei, pentru întoarcerea inimilor ursiţilor întârziaţi.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 474.

 

Probabil, credem noi, este vorba de o sărbătoare antică a lui Mercur-Hermes peste care s-a calchiat motivul creştin. Hermes, mesagerul zeilor, este şi protectorul negustorilor şi al… hoţilor. Să ne amintim din Homer, că zeul Hermes, născut dimineaţa, seara fură cincizeci de vaci din turma zeilor, turmă păzită de luminosul şi puternicul Apollon!

 

De Sf. Mina femeile „întorc lumânările”, aprinzându-le, ca să se întoarcă spre casa lor inimile voitorilor de rău, întocmai cum au întors lumânarea. Fetele mari fac la fel, ca să se întoarcă spre ele inimile celor doriţi. (Pamfile, SLR, 1997, pagina 209).

 

Ei, dragi padawani şi hobbiţi, aici trebuie să încerc să risipesc un mit. "Haiducii", tâlharii noştri cei popularizaţi de comunişti ca "exponenţi ai luptei de clasă", ai "ridicării poporului sărac împotriva asupritorilor" erau, vai, oops, ouch, doar nişte mercenari tocmiţi de… boieri ca să prade, rareori, foarte rar, să asasineze alţi boieri.

 

Pe la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX mai toate familiile boiereşti se înrudiseră între ele fie la sud, fie la nord de Milcov. Dar asta nu a făcut decât să sporească invidia, ipocrizia şi neascultarea dintre marile familii boiereşti. În special boieroaicele se gelozeau şi se duşmăneau din te miri ce! Bijuteriile mai frumoase şi mai preţioase ale unei "rude" le făceau pe aprigele femei să nu mai doarmă noaptea. Aşa că soţul respectiv tocmea nişte "pistolari", poate foşti soldaţi, sau aventurieri gata la orice, să-l încolţeasă pe boierul X, să zicem, de exemplu, când trecea prin Codrii Vlăsiei şi să-i ia bijuteriile şi mai ales giuvaerurile boieroaicei. Dar să nu clintească nici măcar un fir de păr de pe capul lor! Slugile şi arnăuţii nu intrau în învoială…

 

În acele timpuri mai toată Peninsula Balcanică era bântuită de bande de tâlhari. Era, de fapt, obiceiul turcilor din timp de pace. Să ne reamintim că forţa de elită a armatei turceşti o formau ienicerii, infanterişti care primeau o soldă simbolică, dar aveau privilegiul capturilor de război, adică a jafului.

 

În timp de pace bande de ieniceri, sigur, nu în uniformă, jefuiau sistematic la drumul mare pe unde apucau, mai ales în teritoriile creştine. Era "solda" lor! Uneori nu prea erau lăsaţi pe faţă la prădat, aşa că ienicerii, în zi de soldă, vărsau cazanul în care făceau bomboane dropsuri înmiresmate cu care tratau mulţimea, asta dacă erau şi ei mulţumiţi. Dacă nu erau mulţumiţi, vărsau cazanul, era semn de răzvrătire, aşa că mai bine erau lăsaţi să plece la jaf!

 

Obiceiurile rele se răspândesc repede aşa că am avut şi noi "haiducii"! Pe principiul foarte românesc "să moară capra vecinului"!

 

Pe această duşmănie între boieri s-a construit ideea aducerii unei noi familii domnitoare, să se creeze o nouă boierime, care să fie stimată şi ascultată. S-a încercat cu Alexandru Cuza, dar străinilor nu le-a convenit drumul rapid de dezvoltare pe care o apucaseră Principatele Române sub domnia lui și cu ajutorul cozilor de topor din țară au dat o lovitură de stat și au adus ca rege un german necunoscut, dar asta este o altă poveste. Dacă stau bine și mă gândesc, istoria se repetă…

 

Da, istoria se repeta, dar nu la fel, nu identic. Iată, este sâmbătă noapte când scriu aceste rânduri. 10 noiembrie. Ciudată și stranie coincidență… Acum exact 78 de ani, într-o sâmbătă noaptea, la ora 03:39 a fost în România un cutremur devastator de magnitudinea de 7, 4 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost în zona Vrancea la o adâncime de 133 kilometri. Un alt cutremur, mai mic, de 5,4 grade avusese loc pe 22 octombrie 1940, ora 08:37; apoi un altul pe 8 noiembrie, ora 14:03 de 5, 5 grade. Alte surse indică, pentru 10 noiembrie 1940 o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter. Au urmat mai multe replici, cea mai puternică fiind pe 11 noiembrie, ora 08:34, de 5, 5 grade pe scara Richter. La fel a fost și în 4 martie 1977, am trăit acele momente, au fost două, sau trei replici. Pe 27 februarie 1977 a fost un cutremur de 4,4 neluat în seamă de nimeni.

 

Tragem concluzia că un cutremur de gradul 5, sau inferior, până la 6 pe scara Richter, nu descarcă energia, nu anulează un viitor mare cutremur, ci, din contră, poate să fie preludiul la un cutremur devastator, de gradul 7 până la 8.

 

Mai tragem o concluzie, de fapt o ipoteză, o zburdălnicie a imaginației. Am mai spus și altădată, dar parcă nu am fost clar. Există o legătură între psihicul populațiilor care trăiesc în zone seismice și cutremurele distrugătoare.   

 

În România marile cutremure, distrugătoare, s-au petrecut întotdeauna pe fondul unei mari nemulțumiri, disperări, tragedii ale poporului român.

 

De exemplu, anul 1940, a fost un an plin de evenimente dramatice, chiar tragice, pentru poporul român: mari pierderi teritoriale; abdicarea forțată a Regelui Carol al II-lea și urcarea pe Tron a Regelui Mihai; instaurarea Dictaturii Militaro-Legionare și proclamarea Statului Național-Legionar; începutul luptei pentru Putere dintre Ion Antonescu și Mișcarea Legionară. În anul 1977 era, de asemenea o mare nemulțumire, raționalizările fără rost și reglementările demente își făceau efectul. Țin minte că am stat la coadă patru ore, în frig, în luna februarie 1977 ca să cumpăr două amărâte de sticle cu lapte.

 

Cineva, inconștient, sau conștiința colectivă a poporului, printr-un mecanism straniu, poate declanșa cutremure, trag eu concluzia, când este foarte supărat, disperat, nemulțumit peste poate…

 

Acum, în prezent, cutremurul din luna octombrie a fost, cel de pe 28, tot sâmbătă, atenție, exact la ora 03:38 la un minut față de cel din 1940. Iar activitatea seismică este, în continuare, intensă. Istoria se repetă…

 

Prețurile cresc necontrolat, țara este foarte prost condusă, lumea este nemulțumită, nouă din zece români se gândesc să plece din țară, oare s-a strâns destulă disperare pentru declanșarea unui cutremur devastator?

 

Sigur, este un sofism, nimeni nu poate declanșa cutremure cu puterea gândului… sau, poate?! Credința mută munții din loc, poate că disperarea, răul de nesuportat, poate produce cutremure! Să-i înghită pământul, maică!” așa îi blestema o călugăriță de la Suzana pe cei care îi furaseră două găini. Dar cei care au furat o țară întreagă?

 

O să trăim și o să vedem, mă duc să recitesc ”Profețiile lui Sundar Singh pentru România” apoi cred că o să recit din Proverbe, fiind sigur că, cu, sau fără, cutremure produse de disperare, mâine este o altă zi!

 

 

☼      ♂       ♀

 

 

BERBEC Sâmbăta aceasta eşti prea încăpăţânat, după părerea celor din jurul tău. Dacă întâlneşti o opoziţie organizată, fii calm, nu ai altă soluţie decât să amâni ceea ce vrei să faci pentru o zi mai bună. Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică, eşti relativ generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, concert, film sau la un club pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

 

TAUR Conjunctura astrologică te sfătuieşte să foloseşti sâmbăta aceasta, dar şi tot weekend-ul, ca să te relaxezi şi să te odihneşti. Eşti obosit şi trebuie să eviţi să devii obosit cronic! Ai timp, in sfârşit, în acest weekend să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa.  Poţi face mici schimbări, acasă, scurte vizite, loco, însă nu te aventura să pleci la munte. Primeşti, poate, ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică, ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. În general, trebuie să acorzi mai multă atenţie odihnei, să dormi mai mult!

 

GEMENI Sâmbătă ai o atitudine inspirată. Dar şi rebelă. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii casnice, sau de promisiunile făcute într-o relaţie. Totuși, ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, ceea ce te face să-ţi aminteşti de lucruri plăcute.

 

RAC Configuraţia stelară arată că astăzi poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc dar mai puţin fericit cu semnele de apă si pământ. Un Leu sau o Leoiacă te poate ajuta foarte mult. În acest weekend te găseşti în postura plăcută nativilor zodiei să se simtă bine şi să fie într-un anturaj favorabil, mai ales dacă că este vorba de o petrecere. Foarte bune rezultate la cumpărături, la piaţă sau supermarket. Depăşeşti planul, la cheltuieli, dar nu ştiu dacă este de bine sau de rău. Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte sau relaţii noi, dar numai după ce reflectezi, te gândeşti, măcar un pic. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti.

 

LEU În ceea ce priveşte casa, căminul tău, ai multe lucruri nerezolvate și proiecte amânate, dar astăzi ai șansa să mai rezolvi câte ceva. Totuşi, nu exagera cu activitatea, odihneşte-te! În această perioadă, mai ale sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte călduroasă de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru că iţi stau bine.

 

FECIOARĂ Mai multă atenţie! Atât în ceea ce priveşte relaţiile tale sentimentale, dar şi atenţia care trebuie s-o acorzi alimentaţiei sănătoase, meselor la ore fixe. Drumurile nu sunt avantajate. Sâmbătă, probabil una, sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Duminică, norocul îți este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar, atenţie la ce-ti doresti!

 

BALANŢĂ Stelele îţi indică: trebuie să te odihneşti ca să dai răgaz organismului să se obişnuiască cu anotimpul rece. Nu face şi nu primi vizite, însă socializează pe net sau vorbeşte la mobil! Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi daca vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău, de familie, prieteni şi colegi. Şi tu doreşti armonie!

 

 

SCORPION Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate, cu familia. Veşti bune. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. O zi obişnuită de sâmbătă, plată, poate plictisitoare. Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să fii prudent, mai ales la frig, la schimbările bruşte de temperatură.  Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă!

 

SĂGETĂTOR Emoţional, configuraţia astrologică arată unele porniri impulsive, repede cenzurate de raţiune. Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult, zâmbeşte – este sâmbătă şi trebuie să te relaxezi. Weekend-ul te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. O veste te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă sunt de la televizor.  Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, centaurii cei rapizi, dar nesăbuiţi, ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflecteaza!

 

CAPRICORN În mijlocul unui carusel ameţitor, care este viaţa ta cotidiană, sâmbăta aceasta găseşti o oază de relaxare, poate şi un izvor de cultură şi înţelepciune. O zi placută, bine aspectată. Majoritatea planurilor de viitor, mai ales în viata personală, suferă din cauza întârzierilor produse, probabil, de Saturn. Sâmbătă poţi avansa  în rezolvarea problemelor sentimentale. Duminică, din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi  în analize păguboase şi procese de conştiinţă. Cere un sfat de la Leu, sau de la un Geamăn.

 

VĂRSĂTOR În weekend dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut în anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încercă să te odihneşti mai mult. Sâmbătă informaţiile contradictorii creează probleme. Configuratia astrologică iţi indică să nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu relaţiile sentimentale, cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Pe total, aproximativ doua zile bune.

 

 

PEŞTI  O sâmbătă liniştită. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii personale. Domeniul sentimental este bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă pentru tine, un „naş” sau un protector din familie, sau din anturajul tau de weekend, Leu sau Vărsător, (zodii de foc sau aer, în general) te va ajuta, probabil sâmbătă.  Este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de prietenie şi în dragoste. Dividente garantate!

 

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop