Dificilă misiune pentru amatorii de sport, care au fost nevoiţi, ieri, să-şi convingă soţiile nu doar de faptul că, la o adică, 8 Martie e o sărbătoare comunistă, ci şi că telecomanda ar trebui să fie controlată într-o posomorâtă zi de weekend de o mână bărbătească.
La fel de spinoasă a fost şi alegerea în gospodăriile cu două televizoare, pentru simplul motiv că, la aceeaşi oră, au fost programate două evenimente sportive suscitând, deopotrivă, interesul: postul naţional a transmis de la Sibiu me ciurile întâlnirii de tenis România - Rusia contând pentru Cupa Davis, în timp ce un canal de sport a televizat, până la urmă, partida FC Braşov - Steaua, la sfârşitul unei săptămâni în care microbiştii se resemnaseră cu gândul că n-aveau să urmărească desfă şu rarea derby-ului etapei a 19-a a Ligii 1 la fotbal.
Datele de audienţă nu sosiseră ieri după-amiază, aşa că la ora scrierii acestor rânduri n-aveam cum să ştiu dacă TVR 1 a învins GSP TV. Teoretic, TVR avea mai multe şanse să domine ratingul - chiar aşa cum a ajuns, acest post se vede totuşi în toată ţara şi nu numai pe micile ecrane ale abonaţilor unei anumite firme de cablu. Postul public difuza un meci al reprezentativei României şi nu doar o partidă intercluburi, în plus, e plauzibil ca sportul cu racheta să atragă şi telespectatoare, în timp ce fotbalul, cu interminabilele sale scandaluri, vezi ruşinosul arbitraj avantajând pe faţă oaspeţii din meciul Gaz Metan Mediaş - Dinamo, mai degrabă nu. În pofida acestor argumente, mă tem că a putut învinge, nemeritat, fotbalul. Ce ne-a oferit Sportul-Rege ieri după-amiază? Un meci cenuşiu, remarcau comentatorii, de mijlocul sezonului, nici măcar hotărâtor, decât, eventual, pentru Steaua, care e la fel de posibil să mai iasă campioană precum ar fi să ne trezim mâine-dimineaţă şi să nu mai fie criză. Deznodământul previzibilei înfrângeri a echipei încropite de fosta glorie Marius Lăcătuş? O îmbrânceală generală şi injurii ca la uşa cortului - sau, dacă preferaţi, ca la show-urile aducătoare de audienţă care le au ca invitate pe Nikita ori pe Oana Zăvoranu.
Şi la tenis s-a terminat prost, România neputând să se califice în sferturile de finală ale Cupei Davis în faţa unei Rusii pragmatice şi, măcar în logica palmaresului recent, mai valoroase. După ce Victor Hă nescu a pierdut punctul decisiv al întâlnirii, destui fani ai „sportului alb” vor fi exclamat, ca pe vremea în care românii disputau finala Cupei Davis, „ar fi fost prea frumos!”.
Dar, în pofida faptului că ai noştri intră din nou la baraj pentru menţinerea în Grupa Mondială, la Sibiu chiar a fost frumos! Publicul a putut savura o dispută pe cinste şi s-a manifestat ca pe o arenă în care fairplay- ul nu a devenit o vorbă goală. Iar victoria României din meciul de dublu desfăşurat sâmbătă, dincolo de faptul că ne-a dat speranţe într-o cauză ce părea pierdută din start, ne-a oferit ocazia descoperirii unui puşti de toată isprava. Se numeşte Marius Copil şi spune că a întors soarta unui meci fiind îmbărbătat de spectatorii care au început să fredoneze Imnul României. Veţi crede că amestecăm mere cu pere, dar declaraţia tânărului sportiv e de-ajuns pentru a socoti că tenisul a învins fotbalul.