"În numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american, felicit poporul român cu ocazia Zilei Naţionale de 1 Decembrie. În aceste momente, când ne pregătim să comemorăm unitatea românească, celebrăm, de asemenea, 130 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Statele Unite şi parteneriatul puternic de care se bucură ţările noastre", se arată în mesajul citat.

Amintind că forţele româneşti au acţionat cot la cot cu cele americane în Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest, Hillary Clinton a subliniat că Statele Unite preţuiesc angajamentul şi curajul militarilor români în respectivele teatre de operaţiuni. "Poporul român şi cel american sunt legate de o prietenie bazată pe valori comune – respect pentru idealurile libertăţii şi democraţiei, promovarea prosperităţii pentru toţi oamenii şi protejarea demnităţii umane şi a statului de drept în lumea întreagă", a subliniat secretarul american de Stat.

Hillary Clinton şi-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru rolul cheie pe care România l-a avut în contextul discuţiilor pentru dezvoltarea noului concept strategic al NATO, mai ales la capitolele privind scutul antirachetă şi refoma internă a Alianţei. "Pe măsură ce relaţiile euro-atlantice se consolidează, Statele Unite aşteaptă cu interes să îşi extindă şi să intensifice parteneriatul bilateral cu România", a adăugat oficialul americna.

"Urez tuturor românilor o zi naţională fericită şi pace şi prosperitate în anul care vine", şi-a încheiat secretarul de Stat mesajul.