Evenimentul Zilei > International > Grecia îşi vinde insulele pentru a-şi plăti datoria externă
Grecia îşi vinde insulele pentru a-şi plăti datoria externă

Grecia îşi vinde insulele pentru a-şi plăti datoria externă

Grecia vrea să vândă sau să concesioneze pe termen lung unele dintre cele 6.000 de insule, pentru a-şi plăti datoria externă, scrie The Guardian, în ediţia electronică de astăzi.

Nimic nu pare să fie un mai bun indicator al statutului social al unui bogat, decât proprietatea asupra unei insule. În istorie, poveştile despre insula lui Richard Branson din Caraibe sau Skorpios, insula pe care se ascundeau Aristotel Onassis şi Jackie Kennedy, sunt celebre.
Luxul scos la vânzare
The Guardian a aflat că o parte a insulei Mykonos, una dintre destinaţiile turistice de top din Grecia, este de vânzare. Zona este o treime deţinută de guvern, care caută un cumpărător dornic să injecteze capital într-un complex turistic de lux, potrivit unei surse apropiate negocierilor. Grecia este greu încercată la nivel financiar, fiind aproape de colaps.
Potenţialii investitori şi-au exprimat interesul şi faţă de insula Rhodos, majoritatea fiind ruşi şi chinezi. Investitorii din ambele ţări sunt dornici să posede un colţ de rai mediteraneean, ca destinaţie de vacanţă, mai ales că ţările lor încep să fie supraaglomerate.
Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, este printre cei interesaţi de achiziţia unei insule, deşi el a negat această informaţie.
Grecia a luat recent măsuri disperate, după ce a mai primit un împrumut de 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, venind după un deceniu de cheltuieli exagerate.
15 milioane de euro pe o insulă
Vânzarea sau concesionarea unei insule ar ajuta ţara să găsească un echilibru financiar. Spre exemplu, insula Nafsika costă 15 milioane de euro. Altele însă, mai mici, pot fi achiziţionate şi cu 2 milioane de euro, mai puţin decât costul unei case în Chelsea.
Unele insule însă, sunt aşa de mici, încât cu greu ar încăpea pe ele un singur pat. Doar 227 de insule sunt locuite în Grecia, iar decizia de a vinde unele dintre ele derivă şi din incapacitatea autorităţilor de a dezvolta infrastructură de bază şi servicii. Speranţa este că închirierea pe termen lung a unei insule ar atrage investiţii şi ar genera locuri de muncă şi venituri la buget.
„Sunt trist – vânzarea insulelor noastre ar trebui să fie ultima portiţă de salvare”, a declarat Makis Perdikaris, directorul Greek Island Properties. „Dar primul lucru pentru a dezvolta economia şi a atrage investitori străini este să creăm infrastructura necesară. Ideea este să avem bani”.
În bătălia cu banii din ce în ce mai puţini, Grecia planifică să scoată la vânzare şi companiile de cale ferată şi de apă, iar cei mai interesaţi de astfel de achiziţii par să fie investitorii chinezi. La începutul acestei luni, guvernul grec a anunţat că va exporta măsline şi în China.
După o serie de măsuri dure de austeriate, sute de mii de oameni au ieşit pe străzi, grevele paralizând ţara. Politicienii germani i-au recomandat Greciei să vândă insule, clădiri istorice şi lucrări de artă.