În plus, spune Gorbaciov, o victorie a Alianţei Nord-Atlantice în acest conflict e imposibilă. Declaraţiile lui Gorbaciov vin în aceeaşi zi în care The Independent scrie că Rusia şi-a dat acordul pentru a reveni pe frontul din Afganistan, la cererea partenerilor din Occident.
Moscova va antrena militari afgani şi trupe antidrog şi va furniza NATO elicoptere care vor fi folosite în teatrul de război. Un număr de avioane a fost vândut deja Poloniei, ţară membră a coaliţiei, pentru a interveni în conflict.
Potrivit cotidianului britanic, implicarea Rusiei în conflict va fi oficializată la viitorul summit NATO, care va avea loc la Lisabona pe 19 şi 20 noiembrie şi la care va participa preşedintele Dmitri Medvedev.
Retragerea trupelor, singura soluţie
În urmă cu mai bine de 20 de ani, ultimul lider al URSS şi-a retras trupele din Afganistan după 10 ani de război.
"Victoria e imposibilă în Afganistan. Obama are dreptate să retragă trupele. Nu contează cât de greu va fi. Care este alternativa? Un nou Vietnam? Să trimiţi jumătate de milion de soldaţi. Asta nu va funcţiona", spune Gorbaciov.
Singurul lucru bun la care ar putea spera NATO e să ajute Afganistanul să se repună pe picioare şi să-şi revină singur după război.