"Consideram ca Ungaria se îndreaptă astăzi spre o "democraţie plebiscitară" (directă), o asemenea evoluţie nefiind condamnabilă pentru că ar fi democratică, ci pentru că in mod evident este anti-liberală, ignorând diversitatea de opinii şi viziuni din societăţile moderne. (..)Spre deosebire de Ungaria, România se află în cu totul alt context şi în altă situaţie, iar încercarile de asociere a României cu Ungaria, din orice punct de vedere, ar trebuie respinse cu fermitate şi la unison atat de catre clasa politică de la Bucureşti, dar și de către mass media ", se arată într-un comunicat de presă.
"Va spori criza de imagine a României la nivel european"
Dacă nu se va evita asocierea României cu Ungaria, GeoPOL consideră că vor exista cel puțin două consecințe: " 1. Accentuarea tendinţei de plasare a României în contexte necâştigătoare (asocierea cu Bulgaria pe dosarul Schenghen) sau problematice în raport cu norma europeană (asocierea cu Ungaria), ceea ce va spori criza de imagine a României la nivel european, lucru de neacceptat in actuala situatie de criza; 2. Inocentarea prin ricoşeu a Ungariei, care va deveni astfel un caz ca oricare altul şi nu un exemplu unic de încălcare flagarantă (chiar şi cu acordul populaţiei!), a normelor europene; pe cale de consecinta, vectorii de decizie si opinie de la Bucuresti, se pot aștepta ca lobby-ul pro-unguresc sa încurajeze asocierea Romania-Ungaria, tocmai pentru a estompa derapajele grave ale Ungariei".
În concluzie,GeoPOL subliniază necesitatea unei atitudini proactive și ferme a vectorilor decizionali ai României pe aceasta temă, împreună cu responsabilitatea instituțiilor mass-media în analizarea subiectului asocierii România-Ungaria.