„Să vă fie ruşine, împreună cu autoritățile din Turda. Nu mă interesează. V-am văzut. Nu am ştiut ce faceți! Soldaţii s-au aliniat acolo. N-am ştiut ce faceţi! Pentru monumentul ruşilor. Nu ştiţi măcar că aici aveţi eroii României! Deci aveţi plângere mâine la MApN. Faceţi-vă treaba! Învăţaţi unde vă sunt eroii!”, a spus unul dintre participanții la ceremonie.

Astăzi, 28 mai, s-a sărbătorit Ziua Eroilor, după cum ştim cu toţii. În toată ţara au fost ceremonii de comemorare a bărbaților și femeilor care au murit în timpul celor două războaie mondiale. Din 1920 sărbătorim în România această zi. Şi la Turda au fost astfel de ceremonii.

Acolo, la Cimitirul Eroilor, au fost autorități civile și soldați, militari din Turda. S-au depus coroane și s-au adus onoruri militare soldaților. Chiar un preot a vorbit despre soldații morți în războaiele mondiale. Însă toate acestea s-au întâmplat la Cimitirul rușilor și nu la cel al românilor.

Dovada o fac fotografiile pe care vedem că este scris în rusă pe crucile lângă care s-au depus coroanele. Oamenii care s-au aflat în cimitir le-au atras atenția soldaților, însă, după cum s-a văzut și în imagini, aceștia au plecat capul și au plecat.

Totuși pentru ca, astfel, caraghioslâcul să fie până la capăt, soldații au mutat coroanele pe Cimitirul românilor, ulterior. Imaginile au fost postate de o activistă pe Fecbook. Ea a amenințat că va depune plângere la Ministerul Apărării Naționale.

Aceasta este coordonatoarea mai multor campanii pentru conservarea și reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Turda..

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, oficialii din Turda și-au luat coroanele și le-au reașezat la monumentul soldaților români.