Evenimentul Zilei > Justitie > Gabriela Scutea trimite îndrumări anchetatorilor din dosarele ce privesc tăierile ilegale de păduri. Defrișările ilicite, nesoluționate de ani de zile
Gabriela Scutea trimite îndrumări anchetatorilor din dosarele ce privesc tăierile ilegale de păduri. Defrișările ilicite, nesoluționate de ani de zile

Gabriela Scutea trimite îndrumări anchetatorilor din dosarele ce privesc tăierile ilegale de păduri. Defrișările ilicite, nesoluționate de ani de zile

Dat fiind faptul că România se confruntă cu tăieri de păduri ilegale în zona Maramureșului, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, transmite un mesaj ferm și se implică în dosarele defrișărilor. Clujeanul Crin Gălățean a reclamat un „genocid” silvic, care se desfășoară în pădurile din Maramureș, la Parchetul Judecătoriei din Vișeu, dar și la Direcția Națională Anticorupție, Biroul Teritorial Maramureș. Astfel, procurorul Gabriela Scutea a emis îndrumări înaintate Parchetului, pentru ca lucrările din dosar să fie eficientizate și a decis să sporească numărul de procurori implicați în dosare.

Clujeanul Crin Gălățean a reclamat un „genocid” silvic, care se desfășoară în pădurile din Maramureș, la Parchetul Judecătoriei din Vișeu, dar și la Direcția Națională Anticorupție, Biroul Teritorial Maramureș.

Gabriela Scutea cere soluționarea dosarelor privin defrișările ilegale

Echipa de avocați a lui Gălățean a cerut solicitări exprese, iar procurorul Gabriela Scutea recunoaște că îndrumările judecătorului de drepturi și libertăți în ceea ce privește durata procesului au fost eliberate în trei ocazii diferite. Mai mult, procurorii de caz ar fi admis aceste întârzieri, în cel puțin două rânduri.

Astfel, procurorul Gabriela Scutea a emis îndrumări înainte Parchetului, pentru ca lucrările din dosar să fie eficientizate, și a decis să sporească numărul de procurori implicați în dosare.

Defrișările ilegale au dus la un prejudiciu al statului român de miloane de euro, până acum.

Ikea, prinsă într-un scandal legat de defrișarea ilegală a milioane de copaci. Acuzațiile vin din Siberia

Angajamentul multinaționalelor în ceea ce privește cauzele nobile este praf în ochi. În spatele declarațiilor pompoase despre integrarea imigranților, drepturile minorităților sexuale și lupta împotriva schimbărilor climatice, se ascunde de multe ori o sete insațiabilă de bani. Ultimele acuzații vin din Rusia și vizează gigantul suedez Ikea.

Gigantul suedez Ikea este acuzat de ONG-ul de mediu Earthsight că a utilizat mari cantități de pin siberian. Lemnul ar fi provenit ilegal din Rusia, se arată într-un raport publicat.

4 milioane de copaci tăiați ilegal

Investigația a vizat utilizarea de către IKEA a lemnului rusesc și a durat mai bine de un an. La final, investigatorii ONG-ul de mediu Earthsight au ajuns la concluzia că retailerul „a obținut lemn de pin de la un grup de companii vinovate de tăierea ilegală a aproximativ 4 milioane de copaci (în ultimul deceniu). Defrișările ilegale fost făcute în „pădurile de importanță climatică critică ale Siberiei”.

Earthsight a declarat că este „dincolo de orice îndoială rezonabilă că lemnul ilegal a intrat în lanțul de aprovizionare IKEA” . Mai precis, producătorii din Indonezia, China și Rusia au folosit „pinul siberian suspect” pentru a fabrica o gamă de produse pentru copii vândute în magazinele IKEA din Europa și SUA.

Legături cu un oligarh rus

Acuzațiile se referă la furnizorul IKEA ExportLes. Este vorba de o companie de cherestea cu sediul în Siberia. Aceasta este controlată de politicianul Yevgeny Bakurov din regiunea Irkutsk.
Investigațiile făcute de autoritățile ruse, precum și Earthsight, au descoperit o serie de încălcări ale legilor de mediu și silvice de către companiile lui Bakurov, inclusiv tăierea ilegală a pădurilor protejate.

După izbucnirea scandalului, IKEA  a declarat că a întrerupt legăturile cu Bakurov. „Ikea nu acceptă în niciun caz lemn tăiat ilegal„, se arată într-un comunicat transmis de companie site-ului The Moscow Times.

Gigantul suedez al mobilei a recunoscut că a obținut lemn de la „companiile lui Bakurov”, dar a precizat că livrările au fost „autorizate în mod oficial de către autoritățile forestiere rusești”, iar achizițiile au foast făcute „în urma procedurilor legale corecte”.

Ikea a adăugat că a încetat să mai lucreze cu o serie de companii legate de Bakurov în martie 2021, pe baza rezultatelor investigațiilor oficiale privind modul în care ExportLes a abuzat de permisele de exploatare eliberate de autoritățile competente.

Rusia este a doua cea mai mare sursă de lemn a IKEA. În fiecare an, aproximativ 1 milion de copaci din Rusia sunt folosiți pentru fabricarea mobilierului IKEA, scrie The Moscow Times.