Gabriel Oprea se luptă cu Boc pentru pensiile militarilor

Gabriel Oprea se luptă cu Boc pentru pensiile militarilor

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a susţinut, astăzi, în Parlament menţinerea pensiilor militarilor la cota actuală, în timp ce proiectul legislativ propus de Guvern duce la scăderi ale acestora. Liderul independenţilor din Parlament propune o lege a pensiilor sau un capitol distinct, care să se refere la militari.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice s-a aflat astăzi pe ordinea de zi a Senatului, iar la dezbateri a fost prezent şi ministrul Gabriel Oprea. El a spus că susţine această lege, dar în egală măsură, susţine "îmbunătăţirea ei prin amendamentele menite să asigure recompensarea justă a cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională – Poliţie, Jandarmerie, SRI, SIE, SPP". "Pentru Armată, o lege strâmbă este mai grea decât un război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio masura care duce la scăderea pensiilor militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională", le-a spus Oprea senatorilor. "15 ani pentru racalcularea pensiilor militare" El a susţinut că reducerea drepturilor militarilor va duce la scăderea dramatică a atractivităţii acestei carierei. "În toate statele NATO, pensiile militare sunt stabilite fie printr-o lege distinctă, fie printr-un capitol aparte al unei legislaţii unitare. România trebuie să fie racordată acestor practici şi nu să recurgă la soluţii care nu au corespondent în legislaţia ţărilor NATO şi care ridică şi probleme procedurale semnificative. De exemplu, recalcularea pensiilor militare aflate în plată ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea ştatelor de plată aflate în diferite arhive în ţară", a afirmat Oprea. Ministrul Apărării consideră că aplicarea noii legi ar însemna pentru instituţiile din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională un efort bugetar suplimentar de aproximativ 2,5 miliarde de lei numai pentru anul 2011. Corlăţean acuză bâlbâielile guvernanţilor După punctul de vedere exprimat în plen de Gabriel Oprea, senatorul PSD Titus Corlăţean a intervenit, acuzând că Guvernul nu are un punct de vedere unitar în ce priveşte legea pensiilor. Senatorii dezbat la ora transmiterii acestei ştiri, în procedură de urgenţă, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. La şedinţa în plenul Senatului participă şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Ce prevede proiectul privind legea unitară a pensiilor, propusă de Executiv:

  • creşterea şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei.
  • creşterea vârstelor de pensionare pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
  • reevaluarea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele ce vor fi integrate în sitemul unitar de pensii din magistratură, diplomaţie, personal auxiliar din instanţe de judecată şi funcţionari publici parlamentari.
  • procedura de stabilire a valorii punctului de pensie şi menţionează integrarea persoanelor aparţinând sistemelor speciale de pensii în sistemul unitar de pensii publice.
  • creşterea numărului contribuabililor la sistemul unitar de pensii publice cu perosanele care realizează venituri exclusiv din profesii liberale - manageri, asociaţii familiale şi drepturi de autor.
  • descurajarea pensionărilor anticipate parţiale şi a pensionărilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical şi prevede finanţarea indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I din bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News