In tara vecina, sistemul Pilonul II a inceput sa functioneze in 1999. La vremea respectiva, pe piata poloneza erau 21 de fonduri de pensii, iar clientii pentru acestea erau adunati de circa 400.000 de agenti de marketing. Spre comparatie, in Romania au fost autorizate sa functioneze pe Pilonul II 18 fonduri de pensii private, iar numarul agentilor de marketing a sarit de 250.000 de persoane.

Prima fuziune pe piata poloneza a pensiilor private a avut loc la scurt timp dupa prima preluare, mai precis in martie 2001. „Numarul mediu al clientilor fondurilor implicate in preluari sau fuziuni a fost de circa 400.000”, potrivit reprezentantilor Commercial Union Poland Pension Fund, care face parte din grupul Aviva.

Pe de alta parte, putini polonezi s-au mutat de la un fond la altul. Cel mai mare procent, 3,25%, a fost consemnat in 2002. Acest procent s-a inregistrat in 2001, cand fondurile de pensii au avut un randament mediu de 7,3%, adica aproape jumatate fata de cele consemnate in anii anteriori.

In Romania, cei care vor dori sa schimbe fondul de pensii la care au aderat vor trebui sa plateasca in primii doi ani de functionare a Pilonului II un comision de 5a din valoarea sumei detinute la respectivul fond de pensii.